Isarescu: Bancile vor incepe sa finanteze si proiectele din agricultura

Bancile romanesti vor incepe sa finanteze si proiectele din agricultura in urmatorii ani, dar deocamata inca mizeaza pe creditrele de consum si pe cele imobiliare care vor ajunge la saturatie cam in unu-doi ani, a estimat joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Dupa ce au ajuns la saturatie pe segmente multinationale cu creditarea, si e foarte bine, [in conditiile in care] o mare parte din multinationale se finanteaza de la bancile din afara, si nu vad nimic rau in acest lucru, o sa ajunga la o saturare in ceea ce priveste creditul de consum, probabil ca imobiliarul va mai atrage finantari un an sau doi, dar eu cred ca bancile in cautarea de creditare vor ajunge si la agricultura", a spus Isarescu.

Guvernatorul bancii centrale a adaugat ca "inflatia se va reduce si va face ca, in doi-trei ani, sa nu mai fie diferente mari intre dobanzile din Romania si cele din Uniunea Europeana", ceea ce ar trebui sa contribuie la cresterea surselor de finantare interna, odata cu cresterea economica a tarii.

Isarescu a adaugat ca Romania a inregistrat anul trecut o crestere extraordinara in domeniul intermedierii financiare, astfel incat in prezent ne situam la nivelul Poloniei, cu un procent de 36-37%. "Datorita noii faze, creditarea va creste relativ rapid. Accesul la creditul bancar, corelat cu accesul fondurilor UE va contrivui la inbunatatirea situatiei economice a Romaniei", a mai spus Isarescu.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu