ING Asigurari de Viata a obtinut un profit brut de 92,07 milioane RON, in crestere de 2,4 ori

ÃŽn 2009, ING și-a consolidat poziția atât în domeniul asigurărilor de viață cât și în zona pensiilor private, cumulând peste o treime din piețele locale de profil.

Pe segmentul de asigurări de viață valoarea activelor financiare în administrare a ajuns la peste 1,79 miliarde RON la sfârșitul anului 2009, în creștere cu 18,8% față de anul precedent.

Volumul primelor brute subscrise de ING în 2009 se situează la valoarea de 527,1 milioane RON, comparativ cu 557,5 milioane RON în 2008, in scădere cu 5,4% (la cele 557,5 milioane RON s-au adăugat in 2008 110,7 milioane RON provenite din schimbarea metodei contabile de recunoaștere a veniturilor din prime tradiționale).

"Am continuat și în această perioadă să fim extrem de atenți la nevoile și cerințele clienților noștri. Măsurile adoptate anul trecut pentru a veni în sprijinul acestora s-au concretizat, printre altele, în reducerea ratei de primă pentru produsele de tip tradițional și a anumitor categorii de taxe pentru contractele unit-linked. Eforturile constante depuse de întreaga echipă, și încrederea cu care ne-au învestit consumatorii și partenerii, au făcut ca în 2009 ING să își păstreze sau chiar să își crească pe anumite segmente de business cotele de piață", a declarat Cornelia Aurelia Coman, director general ING Asigurări de Viață și Președinte al Consiliului de Administrație al ING Fond de Pensii.

ÃŽn portofoliul de contracte noi încheiate la ING în 2009, se remarcă o accentuare a preferințelor clienților pentru produsele care oferă protecție și randamente garantate. Astfel, în totalul polițelor subscrise de ING anul trecut, asigurările de tip tradițional dețin o pondere de 78%, în creștere de la 65% în 2008.

"2009 marchează un punct de inflexiune în atitudinea consumatorilor de asigurări de viață, care înțeleg într-o măsură tot mai ridicată că asigurarea este în primul rând un instrument eficient de a le asigura celor dragi protecție financiară pentru riscuri esențiale, și în plan secundar un produs pentru investiții”, a declarat Cornelia Aurelia Coman.

Valoarea beneficiilor plătite în 2009 de ING pentru evenimente asigurate și contracte ajunse la maturitate a fost de 52,96 milioane RON, cu peste 7% mai ridicată față de anul precedent.

Demersurile constante întreprinse de ING pentru a înțelege profilul și motivele clienților înclinați să întrerupă contractele de asigurare, și modalitățile de a-i ajuta să depășească perioadele dificile, s-au concretizat într-o reducere continuă a ratei de rezilieri. Astfel, numărul total de contracte reziliate și răscumpărate în intervalul octombrie-decembrie a scăzut cu 26% față de primele trei luni ale anului, cu 21% față de trimestrul al doilea și respectiv cu 4% față de trimestrul al treilea.

Creșterea numărului de persoane care își repun contracte în vigoare, după ce au fost nevoite să rezilieze polițe din cauza dificultăților financiare este o dovadă în plus a încrederii cu care consumatorii învestesc ING.
"La ING, proporția clienților care s-au reîntors anul trecut în companie, încheind un contract nou, după ce în trecut au fost nevoiți să renunțe la asigurare, a reprezentat circa 10% din volumul total de polițe noi încheiate în 2009. Mă aștept ca și în perioada următoare această tendință să se păstreze și, odată ce economia va începe să își revină, să devină tot mai vizibilă", a declarat Cornelia Aurelia Coman.

ÃŽn același timp, prima medie anuală alocată de clienții care au încheiat în 2009 o poliță de viață la ING a fost de 1.251 RON (în creștere cu 3% față de anul precedent).

Dorința de a le asigura copiilor un viitor financiar sigur, apetența în creștere pentru economisire pe termen lung și conștientizarea nevoii de protecție financiară au ramas, și în 2009, obiectivele cele mai importante pentru care clienții au ales să încheie o asigurare de viață. Astfel, în portofoliul de contracte subscrise anul trecut la ING Asigurări de Viață, planurile financiare pentru copii au fost cele mai solicitate produse, și dețin o pondere de circa 29% (cu 4% mai mare ca în 2008). Categoria de produse pentru copii este urmată de asigurările de viață mixte (care combină componenta de protecție cu cea de economisire pe termen lung), cu o cotă de 27% din portofoliul de contracte încheiate în 2009 și de planurile de protecție, cu 23%.

"ÃŽn ceea ce privește zona produselor unit linked, este interesant de observat că preferința clienților pentru acest gen de produse s-a menținut în 2009 aproximativ la același nivel ca în 2008, această categorie a produselor de investiție cumulând 12% din portofoliul de asigurări încheiate anul trecut la ING. Randamentele excelente obținute și flexibilitatea pe care o oferă aceste polițe, sunt argumente care mă fac să cred că, pe viitor, vom asista la un reviriment mai important al acestei categorii de produse", a declarat Cornelia Aurelia Coman.

Performanțele nete înregistrate în cursul anului 2009 de Programele de investiții Unit Linked în lei ale ING Asigurări de Viață au fost de 10,8% pentru Programul de investiții Bond, de 23,6% pentru Programul Mixt25, 39,2% pentru Mixt50, 47,3% pentru Mixt75 și de 59,2% pentru Programul de investiții Equity.

Marja de solvabilitate disponibilă a ING Asigurări de Viață este cu 173% mai mare decât nivelul minim cerut de lege, iar nivelul de lichiditate cu 500% mai mare decat nivelul minim cerut, confirmând soliditatea financiară a companiei.


Pe segmentul de pensii facultative, cele două fonduri din administrarea ING Asigurări de Viață - ING Clasic și ING Optim - însumau la sfârșitul anului 2009 un număr de 71.076 participanți, cu 13,5% mai mulți față de anul precedent.

La același moment, valoarea activelor nete din administrarea celor două fonduri facultative ale ING era de 87,23 milioane RON, în creștere de peste 2,75 ori față de 2008. Astfel, la sfârșitul anului 2009 ING Asigurări de Viață deținea pe piața Pilonului 3 o cotă cumulată, în funcție de active, de 42,7% (sursa: CSSPP).

Randamentul anualizat de la lansare până la 31 decembrie 2009 a fost de 10,54%* pentru ING Clasic și 12,78%* pentru ING Optim, în timp ce randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor de pensii facultative din piață în același interval a fost de 7,87%**.

Contribuția medie anuala la fondurile de pensii facultative ING a fost la sfârșitul anului 2009 de 700 RON, în creștere cu 6% față de anul precedent.

Tot anul trecut, ING Asigurări de Viață și-a majorat capitalul social aferent activității de administrare a fondurilor de pensii facultative, cu suma de 6,7 milioane RON, până la valoarea de 29,8 milioane RON.


ÃŽn 2009, ING Asigurări de Viață a obținut un profit brut de 92,07 milioane RON, în creștere de 2,4 ori comparativ cu nivelul de 38,25 milioane RON înregistrat în anul precedent.


Eforturile privind informarea și educarea clienților și a publicului au reprezentat și în 2009 un punct central al strategiei ING, așa cum au făcut-o în toți cei 12 ani de prezență pe piața locală. Proiectul educațional "Asigurări și Pensii", desfășurat în mediul online, a vizat nevoia de informare a publicului larg cu privire la domeniul asigurărilor de viață și la cel al pensiilor private, și a reprezentat un demers inovator pentru industria financiar-bancară. ÃŽn ultimul trimestru al anului, ING a demarat campania "ING Asigurări de Viață și Declarații de Dragoste", care vorbește despre rolul esențial al asigurărilor de viață în protejarea membrilor familiei.

"Vom continua să ne poziționăm, și în 2010, în prima linie atât în privința demersurilor de educare și informare, a eforturilor de creștere a transparenței în relație cu consumatorii dar și a beneficiilor pe care le oferim acestora. ÃŽn plus, pentru a veni în intampinarea nevoilor clientilor noștri, am decis să reducem de la 1 ianuarie 2010 taxele pentru produsele unit-linked, atât pentru clienții existenți, cât și pentru cei noi, și, de asemenea, ne pregătim să lansăm în curând un nou produs cu componentă investițională, cu garanții", a declarat Aurelia Cornelia Coman.


Pe segmentul de pensii private, compania ING Fond de Pensii administra la
sfârșitul anului 2009 active nete în valoare de 938 milioane RON, deținând o cotă de 39,34% (sursa: CSSPP) din piața pensiilor private obligatorii (care cumula un total al activelor nete de 2,384 miliarde RON).

La aceeași dată, ING Fond de Pensii avea 1.628.301 clienți, dintre care 94,5% au plătit cel puțin o contribuție de la începutul colectării în sistem. ÃŽn intervalul 2008/2009 procentul de conturi goale înregistrat de ING Fond de Pensii a scăzut cu 39%, ajungând la sfârșitul anului trecut la 5,51%, în comparație cu nivelul de 7,08%** înregistrat de piață în aceeași perioadă.

La 31 decembrie 2009 activele fondului de pensii obligatoriu administrat de ING erau alocate în proporție de 66,93% în instrumente cu risc scăzut, 10,07% în obligațiuni corporative, 14,26% în acțiuni și 8,74% în depozite și lichidități.

Performanța anualizată a investițiilor fondului de pensii obligatorii al ING de la lansare până la 31 decembrie 2009 a fost de 18,24%*, față de 15.01%** cât a fost randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor din Pilonul 2 în aceeași perioadă.

"Fondurile de pensii private au înregistrat anul trecut randamente net superioare inflației estimate pentru 2009. Câștigurile importante acumulate de fonduri pentru participanții lor, chiar la început fiind, sunt un argument în plus pentru soliditatea acestei piețe și pentru impactul pozitiv pe care sistemul privat de pensii îl are pentru fiecare dintre participanți, dar și pentru economie în ansamblul ei", spune Emilia Bunea, Directorul General al ING Fond de Pensii.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu