Garantii, asigurari si finantari pentru exportatori de la Eximbank

Garantiile de export se acorda in limita a 80% din valoarea scrisorii de garantie sau a creditului acordat de bancile comerciale, respectand limita impusa de legislatia in domeniul ajutorului de stat, care cere ordonatorului de credit sa prezinte diferenta de 20%.

Asigurarile de export sunt oferite in completarea pruduselor oferite de bancile comerciale care trebuie sa-si asume riscuri fata de noi clienti sau fata de noi piete.

Un produs nou lansat de Eximbank din acest an este asigurarea investitiilor romanesti de capital in strainatate. "Este un produs destinat companiilor care cauta locuri sau zone geografice cu costuri mai reduse ale fortei de munca sau ale resurselor", au declarat oficialii Eximbank. Polita de asigurare pentru investitiile romanesti de capital acopera riscurile politice, de transfer, de expropriere, de razboi si revolte civile si cele de nerepectare sau reziliere a acordului de investitie de catre guvernul tarii gazda. Prin acest produs se asigura maximum 90% din investitia realizata in strainatate, respectiv minimum 10% in cazul francizei.

Un alt produs oferit de Eximbank este microgarantia, care se acorda pentru creditele in lei, pe maximum patru ani, in limita a 80% din valoarea creditului acordat, dar nu mai mult de 400.000 lei. "Practic, microgarantia se considera ajutor de stat din momentul in care este acordata si beneficiarul nu mai poate primi alt ajutor de stat", au explicat oficialii bancii.

Un produs nou lansat in 2006 este garantia pentru intreprinderile mici si mijlocii, care nu este ajutor de stat. "Este un produs care acopera riscul de nerambursare a creditelor acordate in lei si in valuta, acoperind doar 80% din valoarea creditului, in completarea garantiilor acordate", au spus oficialii Eximbank.
Eximbank pune la dispozitia exportatorilor romani si produse complementare, cum sunt rapoartele de informatii comerciale si analizele sectoriale.

"In 2005, prin aderarea la regulile jocului din Uniunea Europeana, subventiile pentru export nu au mai putut fi acordate si Eximbank si-a largit aria de activitate catre alte domenii", au declarat oficialii bancii. Potrivit acestora, domeniile noi catre care s-a orientat Eximbank sunt sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii, infrastructura, utilitatile, dezvoltarea regionala, mediu si expansiunea companiilor romanesti in strainatate. Banca opereaza prin intermediul a sapte centre regionale, prin intermediul carora re acces mai bun la utilizatorii produselor bancare acordate de bancile comerciale care opereaza in Romania.

Eximbank a fost creata in vederea facilitari accesului si mentinerii exportatorilor romani pe pietele externe, inclusiv pe cele cu grad de risc crescut. Cota de piata a Eximbank era de 1,44% la jumatatea anului, activele sale fiind de 2,08 miliarde lei (583 milioane euro), potrivit datelor bancii centrale.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu