Fondurile romanesti de pensii private obligatorii au avut in 2008 cea mai buna performanta din Europa Centrala si de Est

Cele 14 fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) de pe piata romaneasca au obtinut anul trecut un randament mediu ponderat de 6,96%, superior nivelului inflatiei din aceeasi perioada, potrivit calculelor realizate de catre Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Raportul arata un randament mediu real de circa 2,4%-2,8%, iar performanta investitionala a fondurilor a fost masurata in perioada 20 mai – 31 decembrie 2008, adica intre momentul colectarii primelor contributii si ultima zi a anului trecut.

Randamentul mediu pe piata, de 6,96% pe aceasta perioada de 7 luni si 10 zile, a fost calculat prin ponderarea valorii unitatilor de fond cu cea a activelor nete aflate in administrarea fiecarui fond. Fondurile romanesti de pensii private obligatorii au avut in 2008 cea mai buna performanta din regiunea Europei Centrale si de Est.

“Faptul ca fondurile de pensii private obligatorii au reusit sa obtina intr-un an ca 2008, marcat de criza financiara mondiala, castiguri peste nivelul inflatiei, este cel putin remarcabil. Practic, piata a reusit sa demonteze in mai putin de un an reticentele initiale legate de randamentele reale fata de inflatie ale acestor fonduri. Am demonstrat ca argumentele ridicate in diferite ocazii impotriva pietei de pensii private nu au fost corecte si ca putem investi eficient banii celor peste 4 milioane de clienti”, a declarat Crinu ANDANUT, Presedintele APAPR, “Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii a reusit aceasta performanta datorita prudentei si know-how-ului investitional de la nivelul pietei. Suntem o piata profesionista si rezultatele arata deja ca actionam in cel mai bun interes al participantilor”, a mai spus Presedintele APAPR.

La sfarsitul anului 2008, cele 14 fonduri de pensii private obligatorii cumulau 4,03 milioane de participanti (cu cel putin o contributie virata) si active nete aflate in administrare de 831,9 milioane de lei (208,7 milioane de euro). APAPR grupeaza 11 din cele 14 fonduri de pe aceasta piata, membrii Asociatiei concentrand 97% din numarul de participanti si din volumul de active nete.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu