Fondurile de pensii vor atinge o capitalizare de 50-60 miliarde euro în 2020

Romania va inregistra, la nivelul anului 2020, o capitalizare de 50 - 60 miliarde euro a fondurilor cu perioada lunga de maturitate, respectiv fonduri de pensii private facultative sau fonduri de pensii obligatorii, fonduri de asigurari de viata si sanatate, a declarat luni, presedintele Comisiei de Buget, finante si banci din Senat, Varujan Vosganian.

"Fondurile cu perioada lunga de maturitate urmeaza sa atinga, conform strategiei noastre de aderare pana in 2020, o capitalizare de circa 50-60 miliarde de euro la sfarsitul acestei perioade", a spus Vosganian, citat de Rompres.

Oficialul a explicat ca, in perioada urmatoare, sistemul bancar va inregistra o dezvoltare puternica, avand in vedere si faptul ca Romania va inregistra pana la nivelul anului 2020 investitii straine totale de circa 100 miliarde euro.

"Numai in perioada 2005-2006 intrarile de investitii straine vor inregistra o valoare de 13-14 miliarde de euro, cat toata perioada 1991-2004", a spus Vosganian.

Capitalizarea bancara ar trebui sa fie comparativa ca valoare cu PIB la nivelul anului 2013, a spus Vosganian, care a subliniat ca ne putem astepta la o explozie a sistemului bancar in conditiile in care capitalizarea bancara reprezinta in momentul de fata 50 la suta din PIB.

Presedintele comisiei Buget Finante Banci din Senat sustine ca o data cu aplicarea sistemului Basel II riscul investitional se va ameliora, si de asemenea, se va inregistra o slabire a politicii monetare in ceea ce priveste rezervele minim obligatorii ale bancilor si veniturile populatiei.

Creditul ipotecar va inregistra o expansiune importanta

Creditul ipotecar va inregistra o expansiune importanta, cu o piata care va atinge un nivel de 20 de miliarde de euro pana in 2020. Totodata, creditul neguvernamental va inregistra in viitor o evolutie din ce in ce mai importanta, a spus Varujan Vosganian.

De asemenea, se vor dezvolta piata de capital, piata de leasing, cat si sistemul de asigurari.

"In 2010 vom avea un nivel al veniturilor bugetare de 38 la suta din PIB, chiar 40 la suta daca adaugam si deficitul", a spus Vosganian.

Senatorul a explicat ca pentru a sustine efortul financiar de a atinge standardele din UE, prin proiectele care vor fi implementate in Romania, tara noastra ar putea imprumuta circa 20-30 miliarde de euro, care sa se adauge la fondurile europene in valoare de peste 30 miliarde de euro primite in urmatorii ani.

Ghiseul Bancar

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu