Firmele de asigurari pot administra fonduri de pensii facultative

In sedinta de miercuri, 8 noiembrie 2006, Guvernul a aprobat o Ordonanta de urgenta care amendeaza Legea nr.32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, in scopul de a armoniza prevederile acesteia cu cele ale altor acte normative, se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Promovata la initiativa Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), dupa consultarile avute cu asociatiile profesionale din domeniul asigurarilor si cu alte institutii din domeniul financiar – bancar, Ordonanta de urgenta aduce urmatoarele modificari si completari:

1. Extinde obiectul de activitate al societatilor de asigurare, dand acestora posibilitatea de a desfasura activitate de administrare a fondurilor de pensii facultative, dupa obtinerea autorizatiei exprese din partea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Acest act normativ armonizeaza astfel prevederile Legii nr.32/2000 – care stabileste, la art. 12 alin.(4) lit. f), ca societatile de asigurare desfasoara exclusiv activitate de asigurare – cu cele ale Legii nr.204/2006 privind pensiile facultative care prevede ca administratori ai fondurilor de pensii facultative pot fi inclusiv societatile de asigurare.

Societatile de asigurare vor avea insa obligatia de a organiza, evidentia si administra toate activele, pasivele, veniturile si cheltuielile aferente activitatii de administrare a fondurilor de pensii facultative, distinct de cele aferente activitatii de asigurare, fara posibilitatea de transfer.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, doamna Angela Toncescu, a declarat: „Atat noi, cat si CSSPP ne dorim ca relatia de colaborare dintre noi sa devina mult mai stransa, pentru ca scopul ambelor autoritati este acela de a proteja interesele consumatorilor de produse specifice pietelor pe care le reglementeza si supravegheaza.

De aceea, purtam discutii in vederea incheierii unui protocol bilateral, astfel incat sa avem un cadru formal de colaborare foarte clar si eficient, si desigur, ulterior, vom emite norme comune in aplicarea legilor specifice”.

2. Extinde obiectul de activitate al brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare astfel incat acestia vor avea dreptul de a intermedia si produse ale fondurilor de pensii facultative.

3. Include institutiile financiare nebancare (IFN) in cadrul operatorilor de bancassurance. Pana la momentul actual, in aceasta categorie intrau doar institutiile de credit, aceasta extindere fiind necesara avand in vedere faptul ca institutiile financiare nebancare au intrat in sfera de reglementare si supraveghere a Bancii Nationale a Romaniei.

Potrivit amendamentelor aduse Legii nr.32/2000, termenul de bancassurance este definit ca fiind activitatea de intermediere a produselor de asigurari care sunt complementare la produsele institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare, activitate ce se desfasoara prin reteaua acestor institutii, se mai arata in comunicatul CSA.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu