Firma de asigurari Ardaf, din noua amenintata cu falimentul

Comunicatul CSA:



Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), reunit in sedinta luni, 17 iulie 2006, a hotarat retragerea aprobarii pentru persoanele semnificative, respectiv pentru membrii Consiliului de Administratie, ai societatii ASIGURARE REASIGURARE ARDAF S.A. si anume: Dl. Octavian Manastireanu, Dl. Nicolae Petrisor, Dl. Sorin Ciuca, se arata intr-un comunicat de presa al CSA.



Aceasta hotarare a fost luata ca urmare a faptului ca administratorii societatii nu au organizat si desfasurat activitatea cu prudenta si profesionalism, in concordanta cu natura si marimea activitatii prestate, dovedind ca nu au asigurat un management prudential, punand in pericol onorarea obligatiilor fata de asigurati si alti creditori din asigurari, incalcand, astfel, prevederile art.20 alin.(1) lit.a) din legea speciala, fapta sanctionata de art.39 alin.(2) lit.d) din lege.



Decizia de retragere a aprobarii membrilor Consiliului de Administratie este conforma cu prevederile art.5 lit. d) din Legea nr.32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la atributia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor de a dispune o astfel de masura.



Potrivit Legii nr.32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, impotriva acestei decizii, se poate face plangere la Curtea de Apel, in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.



In scopul promovarii stabilitatii activitatii de asigurare si al apararii drepturilor asiguratilor, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a dispus totodata, conform prevederilor legale in vigoare, deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala la ASIGURARE REASIGURARE ARDAF S.A..



Aceasta masura a fost luata in conformitate cu art.8 alin.(1) lit. (b) si art.7 lit. b) din Legea nr.503/2004 privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare si este fundamentata de nota intocmita de directia de specialitate din cadrul Comisiei referitoare la controlul efectuat la societatea in cauza.



In calitate de administrator special al societatii, Consiliul Comisiei l-a desemnat, potrivit legii, pe domnul avocat COCEA RADU, care preia integral atributiile Consiliului de Administratie al societatii de asigurare supuse procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, asa cum acestea rezulta potrivit legii si actelor constitutive ale societatii de asigurare.



In conformitate cu prevederile legale, impotriva acestei decizii societatea de asigurare poate face plangere la Sectia de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti, in termen de 10 zile de la data comunicarii. Plangerea nu suspenda executarea deciziei Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.



Ambele decizii mentionate mai sus au fost comunicate societatii ASIGURARE REASIGURARE ARDAF S.A. in cursul zilei de astazi, 18 iulie 2006, si transmise totodata spre publicare la Monitorul Oficial al Romaniei, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.



Cele doua masuri dispuse de Consiliul Comisiei nu au implicatii asupra activitatii comerciale desfasurate de societate – contractele de asigurare in valabilitate urmand a se derula in conditii normale – ci sunt menite sa contribuie la redresarea financiara a societatii de asigurare ASIGURARE REASIGURARE ARDAF S.A., astfel incat toate drepturile asiguratilor sa fie protejate corespunzator.



COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR

DECIZIE NR. 3474/2005 din 27 septembrie 2005 privind deschiderea procedurii de redresare financiara, pe baza de plan de redresare financiara, a Societatii Comerciale "Asigurare Reasigurare ARDAF" - S.A.

(Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 898 din 07 octombrie 2005)



Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, cu sediul social in Bucuresti, str. amiral Constantin Balescu nr. 18, sectorul 1, cod de inregistrare fiscala 14045240 din 1 iulie 2001, reprezentata legal de presedinte, in temeiul art. 4 alin. (19), precum si al art. 39 alin. (5) din Legea nr. 32/2000 privind

societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, adoptata in sedinta din data de 26 septembrie 2005, conform art. 4 alin. (22)-(241) din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, in cadrul careia a fost analizata documentatia aferenta Notei

nr. 15.754 din 26 septembrie 2005 privind propunerile de deschidere a procedurii de redresare financiara pe baza de plan de redresare a Societatii Comerciale "Asigurare Reasigurare ARDAF" - S.A., s-a hotarat deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan de redresare

financiara a Societatii Comerciale "Asigurare Reasigurare ARDAF" - S.A., cu sediul in municipiul Cluj-Napoca, str. Xenopol nr. 3, judetul Cluj, inregistrata la oficiul registrului comertului cu nr. J12/4.169/1992, cod unic de inregistrare nr. 2886621, reprezentata de domnul Octavian Manastireanu, in calitate de presedinte executiv, avand in vedere urmatoarele motive de fapt si de drept:



Prin Adresa inregistrata la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sub nr. 38.808 din 15 septembrie 2005, Societatea Comerciala "Allianz - Tiriac Asigurari" - S.A. a depus la autoritatea de supraveghere cererea de deschidere a procedurii de faliment impotriva debitoarei Societatea Comerciala "Asigurare Reasigurare ARDAF" - S.A., prin care solicita societatii in cauza suma de

3.559.705,59 RON datorata ca urmare a actiunilor de regres pentru un numar de 469 dosare de dauna, conform prevederilor art. 22 coroborate cu art. 49 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania.



Nota nr. 15.747 din 19 septembrie 2005 privind cererea de deschidere a procedurii de faliment inaintata de Societatea Comerciala "Allianz - Tiriac Asigurari" - S.A. impotriva debitoarei Societatea Comerciala "Asigurare Reasigurare ARDAF" - S.A. a fost analizata in sedinta Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din data de 20 septembrie 2005 si s-a dispus in

sarcina Societatii Comerciale "Asigurare Reasigurare ARDAF" - S.A. obligatia de a determina si de a comunica autoritatii de supraveghere, in termen de 48 de ore, valoarea disponibilitatilor banesti libere de sarcini, valoarea obligatiilor pe termen scurt si calculul coeficientului de lichiditate,

distinct pentru cele doua categorii de asigurare, precum si calculul marjei de solvabilitate la 30 iunie 2005 (distinct pentru cele doua categorii de asigurare) in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (2) din Legea nr. 503/2004 privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare, urmand ca dupa expirarea termenului legal sa se ia o hotarare privind respectarea legislatiei in vigoare de catre societate.



In urma analizarii situatiilor prezentate de societate sub nr. 9.606 din 22 septembrie 2005, inregistrate la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sub nr. 39.084 din 22 septembrie 2005, semnate de un reprezentant al Directiei economice, rezulta ca pentru asigurarile generale coeficientul de lichiditate la data de 31 august 2005 era subunitar (0,33), incalcand astfel

prevederile art. 3 lit. c) din Normele puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.110/2003, care precizeaza ca valoarea coeficientului de lichiditate trebuie sa fie de minim 1.

Pentru asigurarile de viata coeficientul de lichiditate raportat de societate era de 1,11, la aceeasi data.



Avandu-se in vedere ca societatea, la data de 30 iunie 2005, nu isi acoperea cu activele libere de sarcini obligatiile, iar marja de solvabilitate disponibila pentru asigurarile generale conform raportarii transmise si semnate de directorul economic (Viorica Coros) se afla sub limita marjei minime, au fost incalcate prevederile legale in vigoare.



Societatea nu a respectat nici prevederile art. 31 din Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.102/2003 care modifica Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 13/2001, prin care se stipuleaza sa se aduca la cunostinta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in termen de 48 de ore, neindeplinirea obligatiei de plata din lipsa

de disponibilitati, precum si diminuari ale marjei de solvabilitate disponibile.



Fata de aceasta situatie, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan de redresare financiara a Societatii Comerciale "Asigurare Reasigurare ARDAF" - S.A., drept care emite urmatoarea decizie:



Art. 1. - Se dispune deschiderea procedurii de redresare financiara, pe baza de plan de redresare financiara, conform art. 8 alin. (1) lit. a) coroborat cu art. 7 lit. a) si b) din Legea nr. 503/2004 privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare, a Societatii

Comerciale "Asigurare Reasigurare ARDAF" - S.A., cu sediul in municipiul Cluj-Napoca, str. Xenopol nr. 3, judetul Cluj, inregistrata la oficiul registrului comertului cu nr. J12/4.169/1992, cod unic de inregistrare 2886621, reprezentata de domnul Octavian Manastireanu, in calitate de

presedinte executiv.



Art. 2. - In conformitate cu prevederile art. 8 alin. (2) din Legea nr. 503/2004, se dispune aplicarea de catre societatea de asigurare a urmatoarelor masuri prudentiale principale:

a) interzicerea subscrierii fara avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a unor noi contracte de asigurare si a incasarii primelor aferente, precum si interzicerea reinnoirii contractelor de asigurare ajunse la scadenta, pentru contractele ce au o suma asigurata mai mare de 100.000 euro fiecare, pana la efectuarea operatiunilor de majorare a capitalului social hotarata de Adunarea

generala extraordinara a actionarilor a Societatii Comerciale "Asigurare Reasigurare ARDAF" -S.A. din data de 26 septembrie 2005;



b) interzicerea efectuarii oricaror investitii fara instiintarea prealabila a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, respectiv in terenuri si constructii, precum si a altor plasamente in cadrul Grupului Tender;



c) verificarea, inventarierea si instrumentarea, dupa caz, a dosarelor de dauna, inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor de plata fata de creditorii de asigurari; activitatea de verificare, inventariere si instrumentare a

dosarelor se va face in regim de urgenta, fara a se putea depasi un termen de 15 zile de la data primirii prezentei decizii de declansare a procedurii de redresare financiara;



d) transmiterea, in termen de 5 zile lucratoare de la data primirii prezentei decizii, in copie, a tuturor contractelor aflate in derulare dintre Societatea Comerciala "Asigurare Reasigurare ARDAF" - S.A. si societatile din cadrul Grupului Tender;



e) transmiterea tuturor contractelor de credite primite de la banci si a unor imprumuturi acordate unor societati din cadrul Grupului Tender;



f) inventarierea, in termen de 15 zile de la data instiintarii societatii, a activelor gajate si libere de sarcini si interzicerea instrainarii activelor din patrimoniul societatii fara instiintarea prealabila a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor;



g) raportarea zilnica la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a platilor mai mari de 30.000 RON pe operatiune economica sau a platilor partiale, dar care insumate totalizeaza peste 30.000 RON pe beneficiar;



h) reducerea cheltuielilor de achizitie si administratie, inclusiv reducerea cheltuielilor de personal;

i) indeplinirea cerintelor prevazute de art. 12 alin. (3) lit. a)-f) din Legea nr. 503/2004;

j) efectuarea majorarii capitalului social de la 25.199.019,6 RON la 50.398.039,2 RON (cu 25.199.019,6 RON), in conformitate cu Hotararea Adunarii generale extraordinare a actionarilor a Societatii Comerciale "Asigurare Reasigurare ARDAF" - S.A. din data de 26 septembrie 2005, aprobata de catre 11 actionari care detin 75,88% din capitalul social, sa se faca in termenul prevazut de art. 8 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 503/2004.



Art. 3. - In aplicarea prevederilor art. 12 din Legea nr. 503/2004, Consiliul de administratie al Societatii Comerciale "Asigurare Reasigurare ARDAF" - S.A. va intocmi si va depune la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor un plan de redresare financiara, in termen de cel mult 5 zile de la data primirii prezentei decizii, plan care va cuprinde in mod obligatoriu perspectivele de

redresare financiara a societatii, precum si modalitatile concrete si termenele de indeplinire a masurilor si dispozitiilor stabilite prin prezenta decizie.

Art. 4. - Se stabileste in sarcina Societatii Comerciale "Asigurare Reasigurare ARDAF" - S.A., in conformitate cu prevederile art. 8 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 503/2004, obligatia de indeplinire a masurilor cuprinse in Planul de masuri de reducere a costurilor, intocmit de Societatea Comerciala "Asigurare Reasigurare ARDAF" - S.A. cu nr. 8.853 din 30 august 2005, inregistrat la

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sub nr. 38.984 din 20 septembrie 2005.

Art. 5. - Planul de redresare financiara va include informatiile prevazute la art. 12 alin. (3) din Legea nr. 503/2004 si va contine termene exacte de indeplinire a masurilor preconizate, precum si raspunderi concrete pe persoane abilitate, conform regulamentului de functionare a societatii de asigurare.



Art. 6. - Planul de redresare financiara prevazut la art. 3 va fi prezentat spre analiza si aprobare Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in termen de cel mult 5 zile de la data primirii prezentei decizii.

Art. 7. - In conformitate cu prevederile art. 8 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 503/2004, se dispune numirea din cadrul Directiei generale control a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a doamnei Ana Nagyosi, inspector control, si a sefului de serviciu control, persoane care isi desfasoara activitatea in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor - Reprezentanta Cluj, in

vederea supravegherii modului de intocmire si de respectare a planului de redresare. Daca va fi necesar, vor fi numite si alte persoane din cadrul aparatului central al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in vederea supravegherii modului de intocmire si de respectare a planului de redresare.

Art. 8. - In conformitate cu prevederile art. 14 din Legea nr. 503/2004, societatea de asigurare este obligata sa aduca la cunostinta tuturor creditorilor de asigurari cunoscuti, in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data primirii prezentei decizii, masurile si dispozitiile stabilite de

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Art. 9. - Consiliul de administratie al Societatii Comerciale "Asigurare Reasigurare ARDAF" - S.A. raspunde de neindeplinirea sau de indeplinirea in mod necorespunzator a dispozitiilor comunicate prin prezenta decizie si va fi sanctionat in conformitate cu prevederile art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu prevederile art. 71

din Legea nr. 503/2004.

Art. 10. - Prezenta decizie se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, conform prevederilor art. 9 alin. (1) din Legea nr. 503/2004.



Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,

Nicolae Eugen Crisan

Bucuresti, 27 septembrie 2005.

Nr. 3.474.



Hotararea Consiliului CSA din sedinta din 8 decembrie 2005



Inchiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan de redresare financiara care a fost impusa Societatii Comerciale Asigurare Reasigurare ARDAF S.A. prin Decizia nr.3474/27.09.2005, constatandu-se restabilirea situatiei financiare a societatii, ca urmare a indeplinirii masurilor de redresare financiara. In conformitate cu prevederile Legii nr.503/2004 privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare, inchiderea procedurii de redresare financiara se va realiza prin revocarea Deciziei de deschidere, respectiv a Deciziei nr.3474/27.09.2005.



In scop prudential, Consiliul CSA a hotarat totodata ca, in temeiul Legii nr.32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sa solicite societatii ARDAF S.A. ca, pentru urmatoarele 3 luni, sa transmita Comisiei raportari saptamanale cu privire la coeficientul de lichiditate, precum si raportari privind platile care depasesc cuantumul de 100.000 RON.


Alte stiri

1 comentarii

MARIUS
12 Nov 2011

BUNA ZIUA MA CH MARIUSA AS AVREA SI EU O ANTREBARE CE FIRMA SERIOSA SUNTETII ,,STAU CU MASINA AN SERVIS ,ME-A FOST LOVIT MASINA ANTRO PARCARE. ASTEPT DE O LUNAS JUMATE SA VINA FIRMA SAMI EVOLUEZE PAGUBAI SAMIPOT REPAR MASINA SI NU VINE NIMENI CE SE ANTAMPLA ASTEPT RASPUNSSS ,CE E DE FASCUT AMI REPAR MASINA SINGUR MASINAA ASTEPT RASPUNS VA ROG SAMI TRIMITETI NR DE TEWLEFON AL FIRMEI DI BUCURESTI PRIN EMAYLUL MEU SA POT VB CU DUMNAVASRA VA MULTUMESC ASTEPT RASPUNS PE EMAYLL

Posteaza un comentariu