Fara castig garantat la fondurile de pensii facultative

Vor fi interzise de asemenea, comparatiile cu alte fonduri de pensii sau cu alti administratori, dar si formulari de genul „cea mai mare societate de administrare a fondurilor de pensii", „cea mai buna schema facultativa de pensii“ sau „cel mai performant fond“, arata norma Comisiei. Nu vor putea fi utilizate in materialele publicitare nici declaratii ale fostilor sau actualilor participanti.



Toate materialele vor fi publicate in limba romana si vor contine informatii „clare, corecte si conforme cu cele cuprinse in prospectul schemei de pensii facultative“, precizeaza comisia. De asemenea, potrivit normei CSSPP, trimiterile la performantele anterioare ale fondurilor de pensii private facultative sau ale administratorului va contine precizarea „Performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare“. Materialul publicitar va trebui sa fie aprobat in prealabil de catre Comisie, mai informeaza norma CSSPP.



CSSPP a aprobat la finele lunii august normele ce privesc autorizarea societatilor de pensii, a administratorilor si a fondurilor de pensii facultative, in vederea aplicarii legii privind pensiile facultative.



Administratorii care incalca normele vor ramane fara autorizatie



Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private va sanctiona prin retragerea autorizatiei administratorului orice activitate a acestuia care incalca o norma a comisiei sau care a fost realizata fara acordul in prealabil al comisiei.

Autorizatia administratorului va fi retrasa si in cazul in care aceasta a fost obtinuta pe baza unor declaratii sau informatii false la momentul eliberarii autorizatiei sau daca acesta nu respecta normele comisie privind instrumentele in care se poate investi. De asemenea, intarzierea platii contributiilor la fondul de garantare pe o perioada mai mare de 3 luni va duce la retragerea autorizatiei administratorului.

In cazul retragerii autorizatiei unui administrator, comisia va impune administrare speciala. „In cazul in care Comisia procedeaza la retragerea autorizatiei de administrare, administratorul este obligat sa prezinte Comisiei situatia financiara a fondului/fondurilor de pensii facultative administrate la data retragerii, situatie auditata de catre un auditor financiar extern autorizat“, se precizeaza in norma CSSPP.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu