Eximbank, model de functionare pentru agentia de exporturi din Serbia

EximBank a oferit agenției de export din Serbia - AOFI (Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije a.d.) consultanta cu privire la trecerea de la statutul de simpla agentie de export la banca specializata pe produse financiare destinate tuturor companiilor, nu doar cele care exporta.

Intr-un comunicat al EximBank se mentioneaza urmatoarele:

"Conceptul de business, care și-a demonstrat viabilitatea instrumentelor financiare și a soluțiilor de finanțare oferite, specificul cadrului legal de funcționare, precum și experiența în administrarea fondurilor statului poziționează EximBank drept un model de replicat pentru dezvoltarea activității agențiilor de export din Europa Centrală și de Est.

În perioada 29-30 iulie 2015, la sediul EximBank, a avut loc un workshop cu participarea unei delegații a agenției de export din Serbia - AOFI (Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije a.d.) - care s-a axat pe procesul de tranziție a EximBank de la statutul de agenție de export, la cel de instituție financiar-bancară specializată.

”Reprezentanții AOFI s-au aflat într-o misiune de documentare care a vizat modul de funcționare a mecanismelor specifice de susținere a exporturilor utilizate de EximBank. Un element important pe agenda discuțiilor l-a reprezentat adaptarea cadrului de funcționare a EximBank după aderarea României la Uniunea Europeană, un posibil model de urmat de AOFi în contextul în care Serbia se pregătește să demareze negocierile efective de aderare. Procesul de pregătire și negociere a aderării presupune eforturi consistente și de aceea ne-am exprimat disponibilitatea deplină de a oferi asistență AOFI. Este un demers care se înscrie în coordonatele de politică externă ale autorităților, vizând susținerea perspectivei europene a Serbiei, și reprezintă în același timp una dintre preocupările constante ale băncii de a dezvolta relații de cooperare cu instituții similare pentru facilitarea accesului companiilor locale pe piețe din întreaga lume”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

EximBank este o instituție specializată al cărei portofoliu de produse, axat pe cele trei direcții de acțiune - finanțare, garantare și asigurare, permite băncii să susțină activitatea și dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor și a companiilor ce derulează proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, în special a celor ce contribuie la absorbția de fonduri europene.

Demersurile pentru înființarea Băncii de Export Import a României – EximBank SA, ca agenție pentru susținerea exporturilor au început în 1991, iar EximBank-ul românesc a primit certificatul de naștere la 8 aprilie 1992.

EximBank și-a lărgit gradual obiectul de activitate iar, în prezent, banca poate sprijini prin instrumentele sale financiare orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacții internaționale, ori se adresează numai pieței interne.

Astfel, de peste 20 de ani, EximBank se implică activ în susținerea și promovarea mediului de afaceri românesc, sprijinind prin instrumentele financiare de care dispune proiectele companiilor locale."


Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu