Erste Bank anunta cele mai bun rezultat financiar din istoria sa

"Desi al treilea trimestru este, in mod obisnuit, o perioada mai slaba pentru afacerile din sistemul bancar, profitul operational din trimestrul al treilea al acestui an a atins cea mai buna performanta trimestriala din istoria Grupului, 473,0 milioane Euro", a declarat andreas Treichl, CEO al Erste Bank.

“Rezultatele pentru primele trei trimestre indica in mod clar forta noastra in segmentul de retail”, a de-clarat Andreas Treichl, Chief Executive Officer, Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG. “O puternica si constanta cerere de creditare precum si constanta unor rate de crestere ridicate a veniturilor nete din dobanzi si din comisioane demonstreaza potentialul de profit care se afla in baza noastra de clienti, care depaseste in prezent un numar de 15 milioane.

De asemenea, in special in al treilea trimestru, am beneficiat de cresteri ale ratei dobanzilor din partea bancilor centrale locale”, a continuat Treichl. “Desi al treilea trimestru este, in mod obisnuit, o perioada mai slaba pentru afacerile din sistemul bancar, profitul operational din trimestrul al treilea al acestui an a atins cea mai buna performanta trimestriala din istoria Grupului, 473,0 milioane Euro. Profitul net dupa alocarea cotei actionarilor minoritari pentru acest trimestru, cu o valoare de 200,6 milioane Euro, a fost putin sub rezultatele postate pentru primele doua trimestre ale acestui an.”

Profitul operational pentru primele noua luni ale lui 2006 a crescut cu 16,2%, ajungand la 1.398,8 milioane. Veniturile operationale au crescut cu 9,9%, ajungand la 3.511,1 milioane Euro, in timp ce cheltuielile operationale au crescut cu 6,1%, ajungand la 2.112,3 milioane Euro. Raportul cost/venit s-a imbunatatit, atingand valoarea de 60,2% in primele trei trimestre ale lui 2006, fata de 61,8% pentru intregul an financiar 2005.

Majorarea de capital de 2,9 miliarde Euro, realizata cu succes in primul trimestru, a cauzat, conform asteptarilor, o scadere a rentabilitatii capitalului angajat, de la 19% pentru intregul an financiar 2005 la 13,0%. Totalul activelor Erste Bank a crescut cu 6,5% in primele noua luni ale lui 2006, ajungand la 162,6 miliarde Euro.
Previziuni
Achitionarea a 61,9% din pachetul de actiuni al celei mai mari banci din Romania, Banca Comerciala Romana (BCR), s-a finalizat pe data de 12 octombrie 2006. Noua subsidiara va fi inclusa in rezultatele consolidate ale Erste Bank Group incepand cu aceasta data. Datorita costurilor de restructurare, nu se estimeaza nicio contributie semnificativa a BCR la profitul Grupului, pentru anul 2006.

In cadrul Zilelor Pietelor de Capital a Erste Bank, pe data de 9 octombrie 2006, au fost reafirmate obiectivele financiare pentru 2006 si anii urmatori. Pentru operatiunile de business din 2005 in 2009, managementul previzioneaza o crestere medie anuala de peste 20% a profitului net, dupa aplicarea taxelor. Pentru 2009 se previzioneaza ca obiectiv atingerea unui raport cost/venit situat sub 55%. Ca urmare a cresterii puternice a aproape 70% din capitalul social, in cursul majorarii de capital realizate la inceputul lui 2006, rentabilitatea capitalului angajat se va micsora, conform estimarilor pentru acest an financiar. Totusi, se presupune ca va inregistra ulterior o noua crestere, atingand un nivel intre 18% si 20%, in 2009.

Pentru 2006, se estimeaza ca profitul net dupa scaderea cotei alocate actionarilor minoritari va creste cu cel putin 20%. Dupa achizitionarea BCR, cresterea de profit urmarita pentru 2007 a crescut de la cel putin 20% la o noua valoare minima, de 25%.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu