Dobanzile isi continua cresterea: ROBOR la 3 luni a urcat cu 1 punct in ultima luna

In primele doua saptamani din septembrie, dobanzile overnight din piata bancara au urcat iar cu un punct, de la 2,5% la 3,5%, astfel ca in 16 septembrie BNR a reinceput injectiile de lichiditate

BNR a imprumutat astazi 4 banci, printr-o operatiune tip repo, cu 2,088 miliarde lei la termen de o saptamna, la rata de referinta de 3,25%, o suma aproape dubla fata de cea acordata saptamana trecuta, de 1,268 miliarde lei, unui numar de 8 banci. Analistii anticipeaza ca sistemul bancar a reintrat intr-un deficit de lichiditate in aceasta luna, dupa o vara de exces de fonduri intretinute de BNR.

In acelasi timp, dobanzile pietei interbancare isi continua cresterea: ROBOR la termene scurte a ajuns la niveluri de 3,7%, peste rata de referinta a BNR, in timp ce ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se stabilesc dobanzile la creditele firmelor si populatiei, a ajuns astazi la 3,09%, cu aproape un punct peste nivelul din 25 august, de 2,19%.

In urma cu un an, in 25 septembrie 2013, ROBOR la 3 luni era 3,24% iar in septembrie 2012 era 5,64%.

Saptamana trecuta, BNR a injectat lichiditate in sistemul bancar pentru prima data de la finalul lunii aprilie 2014, cand au avut loc doua operatiuni repo de peste 2,5 miliarde lei in total, in conditiile in care dobanzile pe termen scurt se apropiau de 4%, dupa ce la inceputul anului coborasera sub 2%.

Ulterior, pe toata perioada verii, dobanzile s-au mentinut la niveluri scazute, de 1-2%, iar ROBOR la 3 luni s-a apropiat de 2%, pe fondul unui exces de lichiditate pe piata bancara despre care guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea ca reprezinta un instrument de politica monetara mai eficient pentru reducerea dobanzilor practictate de banci la creditele acordate clientilor.

Insa in primele doua saptamani din septembrie, dobanzile overnight din piata bancara au urcat iar cu un punct, de la 2,5% la 3,5%, astfel ca in 16 septembrie BNR a reinceput injectiile de lichiditate.

Lichiditatea suplimentara de saptamana trecuta nu a fost insa suficienta, astfel ca dobanzile nu au revenit foarte mult, mentinandu-se peste 3% si sub nivelul ratei de referinta de 3,25%, pentru ca in ultimele doua zile sa depaseasca acest nivel, ajungand la 3,7%.


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu