BAAR va semna in luna octombrie a acestui an, acorduri cu institutiile similare din statele membre ale Uniunii Europene, acorduri pentru eliminarea acestei conditii, a precizat Stoicescu, la un seminar dedicat asigurarilor auto.
"Dupa semnarea documentului, denumit Multilateral Guarantee Agreement (MGA), clauzele acestuia vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, intr-o varianta optimista, sau la 1 martie 2007, situatie mai realista pentru ca trebuie respectate anumite proceduri care necesita timp", a spus Stoicescu.
In prezent, soferii romani trebuie sa prezinte la frontiera polita de tip Carte Verde, o asigurare de raspundere civila auto valabila in strainatate.
Dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, polita RCA din Romania va fi valabila si pe teritoriul Uniunii Europene, iar polita Carte Verde nu va mai fi necesara. Extinderea valabilitatii politei RCA va presupune si majorarea primelor de asigurare cu circa 30-40%, potrivit reprezentantilor companiilor.
Reprezentantul Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) a precizat ca semnarea acordului nu are legatura cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
"Semnarea MGA este in interesul Uniunii Europene pentru ca va reprezenta garantia ca exista cineva care va plati eventualele daune cauzate de un autovehicul inmatriculat in Romania pe teritoriul altui stat membru UE", a afirmat Stoicescu.
Una din conditiile impuse de semnarea MGA este reducerea numarului de autovehicule neasigurate RCA sub 10% din numarul total de inmatriculari, la care se adauga crearea si functionarea Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, conditie deja indeplinita. In plus, acest fond trebuie sa dispuna de disponibilitati banesti in suma de circa 10 milioane de euro.
In prezent, Fondul de Protectie a Victimelor Strazii dispune de circa trei milioane de euro, suma care va creste pana la cinci milioane de euro in decembrie 2006, potrivit lui Mihail Tecau, secretarul general al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
El a spus ca gradul de cuprindere in asigurare a depasit 80%, indicator calculat ca raport intre numarul de polite RCA existente in luna aprilie (peste 2,85 milioane de contracte de asigurare) si numarul total al autovehiculelor inmatriculate (circa 3,45 milioane de autovehicule).
"Cred ca in luna iulie vom avea o situatie mai clara privind situatia acestui indicator, dupa ce campania de instiintare a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) se va incheia", a spus Tecau.
In luna mai, MAI a inceput transmiterea unui numar de circa 1,3 milioane de instiintari proprietarilor de autovehicule care nu sunt inregistrati in bazele de date ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Registrului Auto Roman (RAR) cu dovada incheierii de polite RCA si avizul de efectuare a inspectiei tehnice periodice.
Destinatarii instiintarilor trebuie sa se adreseze CSA sau RAR pentru clarificarea situatiei, potrivit reprezentantilor MAI.