Cum sunt jefuiti utilizatorii de carduri la bancomatele Euronet

Euronet este o firma americana care detine bancomate in toata lumea, inclusiv in Romania, unde are o retea de 500 de ATM-uri, la care pot fi utilizate cardurile bancare pentru retrageri de numerar.

Insa atunci cand folosesti un card emis intr-o anumita tara, de exemplu Romania, la un bancomat Euronet din alta tara, precum Grecia, procesul de retragere a unei sume de bani de pe card are o capcana prin care utilizarii cardurilor sunt taxati exagerat de mult pentru un serviciu infim, denumit de firma "serviciu cu valoare adaugata".

Valoarea adaugata a acestui serviciu, denumit "Dynamic Currency Conversion" (conversie valutara dinamica) este catalogata, de fapt, un jaf, de catre utilizatorii de carduri, intrucat are un cost foarte ridicat, care ofera un beneficiu minuscul, respectiv afisarea sumei de bani in moneda locala (leul, in exemplul nostru) care va fi retrasa de pe cardul in lei, cand folosesti cardul in alta tara (Grecia) pentru retragerea unei sume in euro.

Iata plangerea unui utilizator de card la Reclamatiibanci.ro:

"Mi s-a intamplat ca in Grecia sa am nevoie de cash si singurul atm apropiat era unul euronet.

Cardul meu este in euro, aveam euro pe el (normal), l-am folosit in Germania, Belgia, Olanda etc si nu mi s-a luat comision, asa cum aveam contract cu Unicredit.

Am introdus cardul in bancomat si nu m-a interesat ce scrie pe ecran, eu stiind ca am 0 comision, am primit cei 200 euro solicitati si surpriza: comision de 33 euro la retragere!

Cum au procedat talharii de la Euronet Grecia: mi-au facut schimb valutar din euro in lei, apoi din lei in euro si mi-au eliberat banii..." (vezi aici detalii)

Un alt cititor spune ca a pierdut 40 de euro dupa ce a folosit un card Mastercard emis de o banca din Italia la un bancomat BCR (vezi aici detalii).

Concret, dupa ce introduci cardul in lei intr-un bancomat Euronet din alta tara, iti apar doua mesaje (vezi foto):

1. Withdrawal without conversion (retragere fara conversie), care afiseaza suma de bani in euro (moneda locala) care va fi retrasa de pe card, la schimbul valutar Visa/Mastercard sau al bancii emitente a cardului.

2. Withdrawal with conversion (retragere cu conversie), care afiseaza suma in lei (moneda cardului) corespunzatoare celor 10 euro retrasi, la un curs de schimb valutar foarte dezavantajos practicat de Euronet sau la un comision foarte mare, aceasta fiind conversia valutara dinamica (Dynamic Currency Conversion).

Ba chiar este posibil ca la unele bancomate Euronet sa fie selectata automat optiunea de retragere in moneda locala, asadar conversia valutara dinamica, ceea ce reprezinta un abuz.

Euronet descrie acest serviciu ca fiind un "beneficiu pentru clienti de a sti exact ce suma va fi retrasa din contul bancar in momentul tranzactiei". (vezi foto)

 

 
 

 

De fapt, serviciul in sine de conversie valutara dinamica poate fi considerat un abuz, o metoda de a jefui lumea, intrucat nu este altceva decat afisarea unei informatii (valoarea in moneda cardului a sumei retrasa in euro sau alta moneda) care, de fapt, ar trebui furnizata gratuit si obligatoriu de catre bancomate.

Utilizatorii de carduri trebuie sa stie, cand folosesc un card la un bancomat sau alt dispozitiv, ce suma au pe card si cati bani vor fi retrasi, atat in moneda locala, cat si in cea a cardului.

Autoritatile de supraveghere si de protectia consumatorilor din Romania si din Europa ar trebui sa reactioneze la aceasta problema.

Bancile si organizatiile de carduri Visa si Mastercard ar trebui, de asemenea, sa ceara Euronet retragerea respectivului serviciu.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu