Cum se calculeaza valoarea unitatii de fond pentru pensiile private

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis aprobarea Normei privind calculul activului net si a valorii unitatii de fond pentru fondurile de pensii administrate privat.

Prin elaborarea acestui act normativ s-a urmarit instituirea unui grad ridicat de disciplina pe piata pensiilor private si reglementarea unor modele unitare de calcul si evaluare a activelor aplicabile tuturor entitatilor din sistemul pensiilor private, masuri care vor putea permite o ierarhizare corecta a nivelului de performanta a fiecarui fond de pensii private.
Actul normativ stabileste:

• reguli de evaluare a activelor fondurilor de pensii private
• reguli de calcul al valorii activului net si al valorii unitatilor de fond
• reguli de calcul al valorii totale a activelor fondului
• formula de calcul pentru valoarea unitara a activului net (VUAN) al unui fond de pensii
• periodicitatea efectuarii calculelor si a evaluarilor mentionate mai sus
• modul de inregistrare a obligatiilor fondului de pensii in calculul valorii activului net
• situatii speciale - eventualele erori ce pot fi identificate in calculul zilnic al valorii unitare a activului net precum si metode de corectare si regularizare

Instrumentele financiare care alcatuiesc totalul activelor fondului vor fi evaluate conform unor reguli specifice fiecarui tip de activ, tinandu-se seama de caracteristicile si conditiile pietelor pe care sunt tranzactionate aceste instrumente. Exemplu: evaluarea actiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata se va efectua diferit fata de modul de evaluare a actiunilor delistate. Valoarea totala a activelor fondului se va calcula zilnic, prin insumarea valorii tuturor activelor aflate in portofoliul acestuia.

Parte integranta a unui pachet de reglementari privind investirea activelor fondurilor de pensii, norma contine reguli de calcul si evaluare pentru fiecare tip de instrument financiar definit prin normele specifice emise de catre CSSPP privind investitiile fondurilor de pensii private.

Prevederi similare acestei norme sunt cuprinse intr-un alt act normativ aplicabil sistemului pensiilor facultative, aprobat astazi de Consiliul CSSPP.

Norma privind calculul activului net si a unitatii de fond pentru fondurile de pensii administrate privat elaborata in aplicarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si Norma privind calculul activului net si a unitatii de fond pentru fondurile de pensii facultative elaborata in aplicarea Legii nr. 204/2006 privind fondurile de pensii facultative, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare vor fi transmise spre publicare in Monitorul Oficial si vor fi disponibile si pe site-ul www.csspp.ro , Rubrica: Legislatie, la data publicarii lor.

Odata cu intrarea in vigoare a acestor doua acte normative, la 1 mai 2009, se abroga:
• Norma nr. 17/2007 privind calculul valorii activului net si al valorii unitarii de fond pentru fondurile de pensii administrate privat
• Norma nr. 1/2007 privind calculul valorii activului net si al valorii unitatii de fond pentru fondurile de pensii facultative

Consiliul CSSPP a mai decis, astazi, autorizarea si avizarea unor modificari de acte constitutive ale unor entitati ce activeaza pe piata pensiilor private. Aceste decizii vor fi publicate in Buletinul Lunar al CSSPP, din 15 martie a.c..

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu