Cum s-ar descurca BRD in cazul unui atac al deponentilor? Banca are un deficit de lichiditate pe termen scurt de 13 miliarde lei

BRD “monitorizeaza in permanenta decalajele de lichiditate curenta intre active si pasive, si efectueaza in mod regulat previziuni asupra pozitiei viitoare de lichiditate.” De asemenea, BRD utilizeaza scenarii de stres ca parte a managementul riscului de lichiditate."

Recenta criza bancara din Bulgaria, dar si exercitiul de evaluare a activelor bancare derulat de Banca Centrala Europeana, ne-a determinat sa initiem o serie de analize a soliditatii bancilor romanesti in privinta riscului de lichiditate, a riscului de credit dar si a altor indicatori importanti precum rata solvabilitatii si a creditelor neperformante.

Ieri am vazut ce deficit de lichiditate are BCR pe termen scurt, ce se poate acoperi fara probleme prin vanzarea titlurilor de stat, azi analizam riscul de lichiditate al BRD, a doua banca din Romania ca marime.

BRD precizeaza in raportul sau financiar aferent anului 2013 ca “riscul de lichiditate este asociat fie dificultatii intampinate de a obtine fondurile necesare pentru a-si indeplini angajamentele, fie imposibilitatii de a realiza un activ financiar in timp util si la o valoare apropiata de valoarea sa justa.

BRD “monitorizeaza in permanenta decalajele de lichiditate curenta intre active si pasive, si efectueaza in mod regulat previziuni asupra pozitiei viitoare de lichiditate.” De asemenea, BRD utilizeaza scenarii de stres ca parte a managementul riscului de lichiditate."

Deficitul de lichiditate a BRD pe termen de 1 luna: 13 miliarde lei

BRD precizeaza ca administrarea riscului de lichiditate incepe cu orizontul de timp intraday prin gestiunea iesirilor aferente platilor zilnice, previzionarea si gestionarea fluxurilor de numerar si luarea in considerare a operatiunilor de politica monetara si a facilitatilor permanente acordate de banca centrala. Apoi continua pe un orizont de timp mai indelungat, incluzand structura pe maturitati a tuturor 
activelor si pasivelor si strategia de finantare.

Structura pe maturitati a activelor si datoriilor BRD pe baza maturitatilor reziduale contractuale la data de 31 decembrie 2013 si 2012 este urmatoarea:

Pe termen scurt, de pana la o luna, BRD are un deficit de lichiditate foarte mare, de 13,6 miliarde lei. Asta inseamna ca intr-un termen de o luna banca are de platit datorii catre clienti in valoare totala de 26,1 miliare lei, datorii compunse in principal din depozite (24,4 miliarde lei), in timp ce activele disponibile pentru respectivele plati s-ar ridica la doar 12,5 miliarde lei, dintre care majoritatea sunt rezervele de la BNR, de 8,6 miliarde lei, disponibilitati proprii de 1,1 miliarde lei, credite acordate clientilor, de 1,4 miliarde lei si alte active cu valori mai mici.

La fel ca BCR, si BRD poate obtine rapid lichiditati in cazul unei crize prin vanzarea titlurilor de stat detinute, a caror valoare se ridica insa la doar 6,5 miliarde lei, in comparatie cu cele 14 miliarde ale BCR.

Asadar, chiar daca am adauga si titlurile de stat detinute, BRD ar ramne tot cu un deficit important, de aproximativ 6 miliarde lei.

Ce inseamna acest lucru?

Ca daca toti clientii BRD si-ar retrage depozitele la termen de 1 luna, in cazul in care banca s-ar confrunta cu o criza, atunci nu are suficiente resurse pentru a plati toate aceste depozite, fiind nevoita sa recurga la finantari de la banca centrala sau de la banca-mama, pentru a acoperi respectivul deficit.

Oricum, bancile nu ajung in situatia ca toti deponentii sa ceara retragerea depozitelor. Din experienta bancii din Bulgaria am vazut ca acolo clientii acesteia au retras in 3 zile o jumatate de miliard de euro, reprezentand cam 10% din activele bancii, dupa care a intervenit banca centrala suspendandu-i activitatea.

Dupa cum spune Nicolae Cinteza, seful supravegherii din cadrul BNR, toate bancile romanesti pot face fara probleme unui atac al deponentilor cel putin 3 zile, dupa care BNR poate veni in ajutorul acesteia furnizandu-i lichiditati.

BRD nu publica raportul active/datorii pe perioade mai scurte, de 3 zile, de exemplu, ca in cazul BCR, asa ca nu ne putem da seama cat de lichida ar fi aceasta banca in cazul unui atac al deponentilor, atac ce are loc rapid, in cateva zile, cel mult o saptamana.

Majoritatea depozitelor BRD sunt la termen de 1 luna

Deficitul de lichiditate al BRD scade dramatic, la doar 3,6 miliarde lei, la termen de 3 luni, datorita reducerii volumului de depozite ale clientilor (majoritatea fiind asadar pe termen de pana la 1 luna) de la 24,4 miliarde lei la numai 5,6 miliarde lei. In aceste conditii, datoriile totale ale BRD la termen intre 1 si 3 luni se ridica la 26,1 miliarde lei, in timp ce activele scad la numai 2 miliarde lei, intrucat si disponibilitatile la BNR sunt tot pe termen de 1 luna, rezultand un decalaj de 3,6 miliarde lei.

BRD dispune de active totale (credite, titluri de stat, active imobilizate, conturi la BNR sub forma de rezerve minime obligatorii si disponibilitati) in valoare totala de 47 miliarde lei, in timp ce totalul datoriilor (depozitele clientilor, depozite interbancare, imprumuturi de la alte banci) ajunge la 41,9 miliarde lei.

Diferenta dintre active si datorii sunt capitalurile proprii ale BRD, in valoare de 5,1 miliarde lei, in scadere de la 5,5 miliarde in 2012.

In 2012, decalajul dintre activele si datoriile BRD pe termen scurt, de pana la o luna, era de 15,2 miliarde lei, mai mare decat cel din 2013, de 13,6 miliarde lei.

BRD are mult mai multe depozite decat credite

In raportul annual pe 2013, BRD spune, cu privire la pozitia de lichiditate, ca “atat banca, cat si grupul si-au mentinut o structura echilibrata a resurselor si plasamentelor si un nivel satisfacator al lichiditatii in cursul anului 2013.”


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu