Cum a vrut Guvernul Boc sa nationalizeze pensiile private

In cadrul negocierilor cu Fondul, cabinetul Boc a cerut permisiunea FMI si a CE de a renunta la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II)

Adevaratul motiv al discutiilor aprinse dintre FMI si Comisia Europeana, pe de o parte, si Guvernul roman, pe cealalta, nu a fost OUG 50, asa cum a parut in urma declaratiilor publice, ci dorinta cabinetului Boc de a "nationaliza" pensiile private, respectiv de a renunta la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), dupa cum au declarat pentru gandul surse participante la discutiile oficiale. Guvernul a explicat ca este nevoie de aceasta masura pentru a suplimenta fondurile alocate anul viitor investitiilor.

"Raspunsul FMI si al CE a fost ca cererea Guvernului Romaniei este inac-ceptabila. Atat Fondul cat si Comisia insa au acceptat ca fondurile destinate investitiilor sa fie alocate, prin buget, in prima jumatate a anului. In cazul in care banii vor fi cheltuiti cum trebuie, cei doi parteneri externi s-au angajat sa ajute Guvernul sa suplimenteze aceste fonduri si pentru al doilea semestru din 2011", au declarat pentru gandul surse oficiale participante la discutii. O decizie similara a fost luata in Ungaria, de catre guvernul condus de Viktor Orban, care a anuntat renuntarea la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe o perioada de 14 luni. Din contributiile de asigurari sociale (CAS) de 9,5% datorate de catre salariatii din Ungaria, 8% sunt transferati in conturile fondurilor de pensii obligatorii. Masura ar fi urmat sa aduca un surplus bugetar de circa 150 de milioane de euro luna de luna.
NewsIn

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu