CSSPP doreste diversificarea portofoliului de pensii facultative pentru un grad crescut de lichiditati

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va lansa spre dezbatere publica proiectul despre investitiile fondurilor de pensii facultative si organizarea activitatii de investire, dupa cum a anuntat arbitrul pensiilor private. CSSPP isi propune ca, prin elaborarea acestei norme, sa puna accent pe crearea unui singur cadru sigur si eficient in administrarea activelor participantilor din sistemul Pilonului III.

Proiectului lansat spre dezbatere prevede obligatia administratorilor de a asigura diversificarea portofoliului fondului de pensii facultative, pentru a evita riscul si pentru a mentine un grad crescut de lichiditate. De asemenea, administratorul unui fond de pensii facultative nu are dreptul sa transfere atributiile ce ii revin prin contract sau sa incredinteze activitatile de administrare si investitre a activelor unui alt administrator sau unei societati comerciale.

Unui fond de pensii facultative, ii este asociat un grad de risc (scazut, mediu sau ridicat), stabilit pe baza unui punctaj. Pentru ca investitiile participantului la pensia facultativa sa fie potejate, acest proiect propune ca administratorul sa utilizeze un sistem de administrare a riscului, care sa ii permita monitorizarea si cuantificarea riscului asociat pozitiilor, precum si influenta acestora la profilul de risc general al portofoliului.

In proiect sunt detaliate plasamentele pe care le pot efectua fondurile de pensii facultative si introduce sublimite in ceea ce priveste investitiile efectuate.

Investirea in instrumente financiare derivate va fi permisa doar pentru a acoperi riscul valutar si riscul de dobanda. Administratorul fondului de pensii va notifica, in prealabil, CSSPP cu privire la investitiile in instrumente financiare derivate pe care intentioneaza sa le faca, iar notificarea va fi insotita de analiza fiecarui instrument financiar in care se va investi, inclusiv calculele de evaluare a riscului.

Alina Vasile

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu