CSSPP a aprobat doua norme privind autorizarea administratorilor de pensii private
1 Oct 2010
0 Comentarii
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat doua noi reglementari in domeniul autorizarii administratorilor de fonduri de pensii private in vederea actualizarii cadrului legal existent, a anuntat joi institutia.
Arbitrul pensiilor private a aprobat norma privind autorizarea de constituire a societatii de pensii si autorizarea de administrare a unui fond de pensii administrate privat si norma privind autorizarea de constituire a societatii de pensii si autorizarea de administrare a fondurilor de pensii facultative, se arata in comunicat.
Odata cu aprobarea noilor norme, se abroga Norma nr. 1/2006 privind autorizarea de constituire a societatii de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, Norma nr. 2/2006 privind autorizarea societatii de administrare a fondurilor de pensii facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv Norma nr. 2/2007 privind autorizarea administratorilor in sistemul pensiilor administrate privat.
Actualizarea cadrului legal cu privire la procesul de autorizare de constituire a societatii de pensii si autorizarea de administrare a fondurilor de pensii administrate privat, respectiv a fondurilor de pensii facultative, prin introducerea unor prevederi cu privire la guvernanta corporativa a administratorului, creeaza premisele introducerii in viitor a unei supravegheri pe baza de riscuri, se mai arata in comunicat.
Noile reglementari privind guvernanta corporativa la nivelul administratorului sunt menite sa asigure un grad ridicat de protectie a participantilor, printr-o organizare stricta si transparenta cu privire la desfasurarea activitatilor si procesul de adoptare a deciziilor la nivelul administratorului.
Dintre imbunatatirile legislative aduse de noile norme se evidentiaza cerinta autorizarii individuale a membrilor consiliului de administratie, consiliului de supraveghere, directorilor sau directoratului/conducatorilor, precum si posibilitatea ca, in cadrul procesului de autorizare individuala, sa fie sustinut un interviu profesional cu membrii organelor de conducere statutara.
Noile reglementari constituie un pas important in prevenirea situatiilor care pot genera conflicte de interese, aducand clarificari privind functiile specifice institutiilor financiare precum controlul intern si managementul riscului, introducand structuri si linii clare de responsabilitate.
Persoanele care vor ocupa aceste functii vor fi autorizate individual de catre CSSPP, in urma unui interviu profesional.
Totodata, in vederea administrarii conflictului de interese la nivel de grup, normele implementeaza prevederi referitoare la conducerea executiva, care interzic membrilor consiliului de administratie sau de supraveghere sa fie angajati la alte societati din cadrul grupului. In acest sens, persoana aflata in aceasta situatie trebuie sa actioneze in interesul exclusiv al fondului de pensii, al participantilor si al societatii de administrare.
Astfel, noile prevederi creeaza premisele cresterii responsabilizarii persoanelor cu functii de conducere si de control, structurarea clara a operatiunilor si documentarea acestora astfel incat supravegherea activitatii administratorului sa poata urmari procesele, deciziile la nivelul administratorului precum si modul prudential in care sunt administrate activele si protejate interesele participantilor.
Cele doua norme vor fi transmise spre publicare in Monitorul Oficial si vor fi disponibile si pe pagina de internet a CSSPP. NewsIn