CSA a amendat cinci directori de firme de asigurari

Directorii sanctionati de CSA sunt Boris Schneider, de la Asirom, Dumitru Ceraceanu, de la Asiban, Bogdan Stan, de la Asitrans, Radu Mustatea, de la Astra-Uniqa si Constantin Toma, de la Omniasig. Salariile top managerilor din asigurari se situeaza intre 5.000 si 15.000 de euro pe luna, potrivit unor surse din piata.



CSA nu a comentat aceasta decizie. Astfel de sanctiuni se aplica si in domeniul bancar de catre BNR.



Sefii Asirom, Asiban, Asitrans si Astra-Uniqa au contestat aceasta decizie, spunand ca ei si-au anuntat brokerii si agentii despre noile prevederi ale CSA, iar reprezentantii Omniasig nu au comentat informatia.



La mijlocul lunii iulie, presedintele CSA, Angela Toncescu, a interzis vanzarea politelor de asigurare de raspundere civila auto obligatorii in strada, la tarabe sau in masini, pentru a reduce astfel erorile din baza de date Cedam, care cuprinde informatii despre toate politele RCA emise de asiguratori. De atunci, CSA a inceput o serie de controale, pentru a depista companiile ai caror brokeri sau agenti vand asigurari RCA in spatii neamenajate. In urma acestor controale, CSA a sanctionat o serie de companii cu avertismente scrise, ultimele sanctiuni fiind amenzile de un salariu pentru sefii companiilor de asigurari, date acum o luna.



Potrivit legislatiei in vigoare, Comisia poate sanctiona directorii firmelor de asigurari cu unul pana la sase salarii nete din luna precedenta constatarii contraventiei.



Dumitru Ceraceanu, director general la Asiban, spune ca nu este normal sa fie sanctionat, pentru ca societatea i-a anuntat pe agentii si brokerii cu care lucreaza compania despre interdictia de a vinde RCA in strada. El nu a platit amenda si a contestat decizia CSA. "Nu se pot lua imediat masuri de franare a vanzarii de RCA in strada. Este nevoie de mai mult timp pentru punerea in practica a deciziei CSA", explica Ceraceanu. Radu Mustatea, de la Astra-Uniqa, a contestat si el decizia Comisiei, dar a platit amenda.



"Responsabilitatea noastra exista, dar noi am facut totul pentru a respecta decizia CSA de a interzice vanzarea RCA in strada. Totusi, ne-am izbit de reactia dura a brokerilor, iar la unii a trebuit sa mergem sa le luam contractele cu forta", afirma Mustatea. "Am contestat decizia de a ma amenda la CSA, dar am primit un raspuns negativ. In 30 de zile, pot depune o noua contestatie la Curtea de Apel", spune el.



Un alt director care a contestat amenda primita de la CSA este Bogdan Stan, de la Asitrans. "Asitrans intelege demersurile CSA pentru profesionalizarea si civilizarea procesului de vanzare a politelor de asigurare. In acest sens, am instruit forta de vanzare proprie si am notificat fiecare broker. Din pacate, consideram ca CSA s-a pripit luand decizia de a sanctiona mai multe societati de asigurare fara a verifica masurile luate de aceste companii pentru implementarea modificarilor legislative", spune Stan. "Asitrans a contestat aceasta decizie si suntem convinsi ca vom avea castig de cauza", afirma directorul companiei de asigurari.



Nici directorul Asirom, austriacul Boris Schneider, nu este de acord cu decizia autoritatii de supraveghere.



"Am contestat decizia in justitie, pentru ca nu este corect ceea ce a facut CSA", afirma Schneider. El spune ca a interzis vanzarea RCA in strada agentilor si brokerilor cu care lucreaza, dar ca nu poate controla activitatea acestora.


Alte stiri

1 comentarii

mihai
30 Oct 2008

BUNA ZIUA . Ce se intampla cu una din firmele de asigurari din Romania, care incalca legile dupa care ar trebui sa isi desfasoare activitatea, cat si ignora total unele articole ! Ordinul nr. 11 / 2007 al C.S.A. , despre el fac referire, desigur ca si pot confirma cu acte doveditoare cele mentionate in scris, ceva mai sus ! In speranta unui raspuns , multumesc anticipat . mihai .

Posteaza un comentariu