Criza bancara din Bulgaria s-a incheiat. Autoritatile au dat vina pe cativa raspandaci de zvonuri, dar adevaratele cauze au fost criza politica si coruptia din sanul bancii centrale

Bulgaria a fost in pragul unei crize bancare dupa atacul deponentilor asupra celor doua banci mari, a 3-a si a 4-a ca marime din tara, si se pare ca numai ajutorul financiar de 1,7 miliarde de euro aprobat luni de Comisia Europeana, chiar in timp ce oamenii stateau la cozi pentru a-si retrage bani din Fibank, a calmat spiritele.

Banca centrala a Bulgariei a anuntat ca a reusit sa depaseasca o iminenta criza bancara creata de “atacuri criminale organizate” care au raspandit zvonuri printre clientii a doua mari banci cu capital local, determinandu-i sa retraga sume mari de bani si punand astfel in dificultate respectivele banci: prima, Corpabank (KTB), a fost inchisa in urma cu doua saptamani, urmand a fi nationalizata, iar a doua, Fibank, fiind salvata peste weekend-ul trecut cu lichiditati oferite de banca centrala si dupa aprobarea unui ajutor de stat de 1,7 miliarde de catre Comisia Europeana.

Iata comunicatul Bancii Nationale a Bulgariei din 30 iunie:

Dragi colegi,

Conform datelor disponibile la sfârșitul zilei, tensiunile de vineri, cauzate de atacul criminal organizat împotriva unor bănci bulgare au fost deja depășite la sfârșitul zilei de afaceri. Ca urmare a măsurilor luate, sectorul bancar din Bulgaria a revenit la funcționarea sa normală.

Profitam de ocazie pentru a mulțumi tuturor instituțiilor de stat, forțelor politice, mass-media și publicului bulgar in general pentru înțelegere și sprijin. 
Reiteram nevoia de judecată sobra și atentă în fiecare declarație publică despre sistemul bancar din Bulgaria.

Actiunile Fibank, banca listata la Bursa din Sofia, au recuperat in ultimele doua zile pierderile de 25% suferite in timpul atacului deponentilor, iar indicele Sofix al bursei bulgare a urcat marti cu aproape 6 procente.

Autoritatile au dat vina pe cativa oameni care ar fi raspandit zvonuri false

Bulgaria a fost in pragul unei crize bancare dupa atacul deponentilor asupra celor doua banci mari, a 3-a si a 4-a ca marime din tara, si se pare ca numai ajutorul financiar de 1,7 miliarde de euro aprobat luni de Comisia Europeana, chiar in timp ce oamenii stateau la cozi pentru a-si retrage bani din Fibank, a calmat spiritele.

Si Comisia Europeana a precizat, intr-un comunicat, ca Fibank a fost victima unor indivizi care au atacat banca prin raspandirea de mesaje catre clientii acesteia, pe care i-au indemnat sa-si retraga depozitele.

Clientii Fibank au retras vineri, in doar cateva ore, nu mai putin de o jumatate de miliard de euro, in ceea ce parea un perfect “atac al deponentilor” aparut ca efect al contagiunii dupa raspandirea zvonurilor ca si aceasta banca, controlata de doi finantisti locali, ar avea probleme de solvabilitate.

Politia bulgara a anuntat ca a arestat cateva persoane acuzate ca au raspandit respectivele zvonuri prin mesaje SMS, prin e-mailuri si retelele sociale, persoane care ar fi avut mari datorii la Fibank.

E bine de stiut, astfel, ca in cazul in care o banca intra in faliment, cei care au datorii, adica imprumuturi la respectiva banca, nu scapa de achitarea creditelor, ci vor trebui sa le achite in continuare, in aceleasi conditii, la o alta institutie care se va ocupa de lichidarea sau revigorarea bancii cu probleme.

De ce a aparut criza bancilor in Bulgaria

Banca centrala si autoritatile din Bulgaria invoca un asa-zis atac criminal organizat care ar fi provocat atacul deponentilor si iminenta criza banca din Bulgaria, insa adevarul este altul.

Problemele celor doua banci au aparut din cauza scandalului politic in care a fost implicata una dintre banci, care a si fost inchisa, de altfel, de banca centrala, precum si in contextul anchetarii chiar a viceguvernatorului responsabil cu supravegherea. Asa-zisul atac criminal este, asadar, de ochii lumii.

Criza bancara din Bulgaria a aparut pe fondul unei crize politice starnite la inceputul lunii trecute, cand Comisia Europeana si-a exprimat rezervele cu privire la proiectul conductei de gaze Southstream prin Bulgaria, proiect sustinut de Rusia pentru evitarea transportului de gaze prin Ucraina.

Presedintele bulgar Rosen Plevneliev a convocat, in urma cu trei zile, alegeri anticipate pentru 5 octombrie, cu 3 ani inainte de termenul programat initial pentru urmatoarele alegeri parlamentare, actualul parlament bulgar urmand a fi dizolvat in 6 august.


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu