Creditele noi in lei ating un nou record de crestere post-criza, in timp ce depozitele scad la cel mai redus nivel de dupa 2008

Valoarea depozitelor din bancile romanesti este 272 miliarde lei, in timp ce creditele se ridica la 219 miliarde lei

Creditele si depozitele noi in lei din sectorul bancar se apropie de nivelurile inregistrate in 2008, anul de euforie economica dinaintea crizei financiare izbucnite la finalul aceluiasi an, arata statisticile BNR.

Astfel, depozitele noi in lei au scazut sub 15 miliarde lei in luna februarie, cel mai scazut nivel din anii post-criza, fiind la doar 1,5 miliarde lei distanta de nivelul inregistrat in februarie 2008, de 13,5 miliarde lei.

Depozitele in banci au crescut in anii dupa criza intrucat populatia si firmele si-au redus nivelul investitiilor, precum si consumul.

Insa odata ce economia isi reia ciclul de crestere, firmele in special, dar si persoanele fizice, isi retrag depozitele din banci si plaseaza banii in diverse investitii, iar cei care nu detin suficiente resurse financiare apeleaza la credite pentru investitii si consum.

De altfel, statisticile BNR arata ca in februarie bancile au acordat mai multe credite noi populatiei decat firmelor. (vezi detalii despre tipurile de credite noi acordate de banci in CLUBUL BANCHERILOR)

Dupa cum se vede din grafic, evolutia depozitelor din ultimii ani nu a fost liniara, din cauza fluctuatiilor inregistrate in lichiditatile firmelor, insa tendinta este de scadere.

Volumul mult mai mare de depozite noi, comparativ cu creditele noi, se datoreaza faptului ca depozitele sunt constituite pe perioade scurte de timp, in general pe cateva luni sau maxim un an, dupa care se innoiesc, considerandu-se astfel depozit nou.

Stocul de depozite este, in realitate, apropiat de cel al creditelor, mai exact este cu doar 20% mai mare decat cel al depozitelor, ceea ce inseamna un raportul credite/depozite din sectorul bancar de 79,34% la finalul lui 2016.

Mai exact, valoarea depozitelor din bancile romanesti este 272 miliarde lei, in timp ce creditele se ridica la 219 miliarde lei.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu