Creditele neperformante in franci elvetieni ale Raiffesen Bank au crescut la peste 20%

Raiffeisen si-a majorat profitul net cu 37% anul trecut, la 491 milioane lei

Rata creditelor neperformante in franci elvetieni (CHF) ale Raiffeisen Bank a crescut la 20,5% anul trecut, de la 18,6% in 2016, in ciuda faptului ca banca a derulat o oferta de conversie in lei a acestor imprumuturi, cu un discount de 25%, dar care a fost acceptata de putini clienti.

Rata creditelor neperformante ale Raiffeisen in Romania este cu mult peste nivelurile inregistrate de Raiffeisen in alte tari din zona: 2,7% in Polonia, 12,4% in Serbia si 13,7% in Ungaria, conform informatiilor publicate de Raiffeisen International.

Ponderea creditelor neperformante in franci din Romania urcase si mai mult, pana la 22,6% in septembrie 2017, insa in ultimul trimestru al anului trecut Raiffeisen a vandut recuperatorului de credite B2 Holding un pachet important de imprumuturi cu intarzieri mari la plata, printre care si unele in franci.

Raiffeisen a venit mai intai, la finalul lui 2016, cu o oferta de conversie in lei a creditelor in franci cu un dicount initial de doar 10%, dar pentru ca, dupa cum era de asteptat, nu a starnit interesulcelor aproximativ 5.000 de clienti, l-a majorat in februarie la 25%.

Insa nici aceasta oferta nu s-a dovedit de succes, in conditiile in care era destinata doar clientilor supraindatorati, cu valoarea ratelor de peste 60% din venituri, dar cu restante de maxim 90 de zile.
Dupa cinci luni, doar 15% dintre clientii Raiffeisen au acceptat oferta bancii.

La inceputul anului trecut, in momentul lansarii ofertei de conversie, Raiffeisen avea credite in franci in valoare de 246 milioane euro, care a scazut cu doar 25% (62 milioane euro), pana la 184 milioane euro.

In ultimul trimestru din 2017, creditele in franci au mai scazut cu 14 milioane euro, pana la 170 milioane euro la finalul anului, in contextul vanzarii unui pachet de credite neperformante in valoare de 271 milioane euro recuperatorului de credite B2Holding din Norvegia, reprezentat in Romania de Debt Collection Agency. (vezi aici detalii)

Tranzactia a fost efectuata dupa ce Guvernul a decis sa inaspreasca, de la inceputul acestui an, regimul fiscal aferent vanzarii creditelor neperformante, iar in Parlament se discuta cateva proiecte de lege vizand recuperarea creantelor, in vederea protectiei consumatorilor.

Guvernul a adoptat Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, in vigoare din 1 ianuarie 2018, conform careia bancile vor mai putea deduce integral din impozitul pe profit pierderile aferente creantelor instrainate, ci doar 30% dintre acestea.

Ordonanta a fost adoptata dupa ce fostul ministru al Finantelor, Ionut Misa, a dezvaluit, in toamna lui 2016, cand era seful Directiei marilor contribuabili din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), ca au fost initiate controale la banci in privinta vanzarilor de portofolii de credite neperformante, la preturi prea mici, prin care s-a evitat plata impozitului pe profit.

Misa a precizat ca este vorba de preturile de transfer (transfer pricing) de valori mici utilizate de banci pentru vanzarea portofoliilor de neperformante (NPL) catre firme tip off-shore pe care le controleaza, cu scopul de a-si diminua valoarea impozitului pe profit.

“S-au vândut, astfel, pachete de credite de 100 milioane de euro, deci o sumă facilă pe tranzacțiile care se realizează, la randamente de 5-7%. Au vândut un pachet de 100 milioane de euro unei companii, cu 5-7 milioane euro. Diferența de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuială deductibilă. Au fost pierderi, asta înseamnă că și-a diminuat profitul", a declarat Misa.

Declaratiile lui Misa au fost validate chiar de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, care a sustinut in luna martie ca este justificat controlul ANAF la banci: “În ultimii doi ani, băncile au vândut portofolii substanțiale de NPL ale populației și firmelor la prețuri foarte scăzute, situate, în medie între 8,5% și 10% din valoarea nominală a creditelor, astfel ca se justifică analiza ANAF din perspectiva legalității eventualelor optimizări fiscale efectuate în cadrul acestor operațiuni”. (vezi aici detalii)

Raiffeisen si-a majorat profitul net cu 37% anul trecut, la 491 milioane lei, fara a lua in considerare vanzare actiunilor Visa din 2016 si cu 9% daca se iau in calcul si acestea, a anuntat banca intr-un comunicat.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu