Creditele in valuta vor fi mai greu de obtinut

Cresterea dobanzii de referinta la 9%, fapt care ar putea conduce la scumpirea semnificativa a creditelor in lei, a obligat BNR sa ia masuri si impotriva creditelor in valuta, a caror volum a crescut simtitor in ultima perioada.

La aceasta se adauga si majorarea semnificativa a riscurilor creditelor in valuta induse de deprecierea leului, ceea ce ar putea duce la cresterea numarului restantierilor la banci.

Astfel, BNR a anuntat astazi luarea unor masuri legate de provizioanele pentru riscuri si cheltuieli ale bancilor care dau credite in valuta.

"Adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare, inclusiv prin majorarea provizioanelor la creditele in valuta, destinate debitorilor expusi riscului valutar", se mentioneaza in comunicatul BNR.

Cerinta unor provizioane mai mari la creditele in valuta este o masura alternativa la majorarea rezervelor minime obligatorii - de 20% din pasivele in lei si 40% din cele in valuta - pe care bancile comerciale trebuie sa le constituie lunar la banca centrala, considerate deja foarte mari. Unii analisti spun, de altfel, ca o crestere a rezervelor minime obligatorii ar fi ineficienta in prezent si ar putea chiar sa puna presiuni asupra monedei nationale, in sensul deprecierii acesteia.

GhiseulBancar.ro

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu