Creditele de nevoi personale au intrat “la pachet”

De unde aceasta moda? Explicatia bancilor ar putea veni sub forma unei griji speciale pentru clienti. Adevarul este insa undeva la mijloc: bancile au gasit o noua cale de a-si vinde produsele si o exploateaza la maximum.

Este cazul si bancii olandeze ABN Amro care desfasoara din 1 octombrie campania promotionala “Pachetul pentru ocazii speciale”. Pachetul de la ABN Amro contine un credit de nevoi personale si un card de credit, iar acei clienti care solicita in mod simultan cele doua produse ale bancii pana la data de 31 decembrie 2006 primesc in mod automat un cadou reprezentat de o camera foto digitala. Cadoul va intra in posesia celor care utilizeaza cardul de credit cel putin o data la comercianti pana la 31 ianuarie 2007 si achita taxa anuala de administrare a cardului de credit.

Asadar, ABN Amro mizeaza pe apetitul greu de domolit al romanilor pentru imprumuturile de valori mici si pe perioade de timp nu foarte mari. Creditului de nevoi personale, banca i-a asociat si un card de credit, un produs destul de scump pentru cei mai multi dintre romani, insa cu multe avantaje pentru cei care si-l permit.

Un credit de mare valoare

Creditul de nevoi personale se acorda pe o perioada maxima de 6 ani, putand fi contractat atat in lei, cat si in EUR. Suma maxima pe care banca este dispusa sa o acorde este de 20.000 EUR, una dintre cele mai mari valori existente pe piata pentru un credit de nevoi personale fara garantii materiale. Pentru a participa la campania promotionale este nevoie de un imprumut minim de 2.500 EUR.

Banca practica pentru imprumuturile in EUR o dobanda de 8,95%, in timp ce dobanda la lei este de 11,95% in ambele cazuri fiind vorba de dobanzi variabile.

La un venit de 1500 RON si fara a avea alte credite contractate, se poate contracta un imprumut in valoare de 6900 EUR pe o perioada de 6 ani. Pentru acest imprumut se va plati o rata lunara de aproximativ 150 EUR. ABN Amro percepe un comision de acordare a creditului in valoare de 3%, comision care se opreste din suma acordata. Lunar, clientul va achita alte doua taxe: asigurarea de viata si comisionul de administrare. Cheltuielile legate de polita de asigurare de viata reprezinta 0,102%, un procent care se aplica la soldul creditului. Comisionul de administrare a creditului este de 0,25%.
Pentru retragerea banilor, banca percepe un comision de retragere a numerarului in valoare de 0,75%.

Prin urmare, din cei 6900 EUR acordati initial, banca opreste in prima instanta comisionul de 3%, adica 207 EUR. Clientul ramane cu 6.693 EUR doar teoretic intrucat la retragerea banilor mai pierde inca 50 EUR. Ii raman astfel aproximativ 6.643 EUR, dupa ce banca i-a oprit din start mai mult de 250 EUR.

In cazul in care aveti mai multi bani se pot face rambursari in avans cu conditia achitarii unui comision de rambursare anticipata. Valoarea acestui comision este de 3%, iar banca solicita restituirea a cel putin echivalentul a 3 rate.

Cardul ABN Amro reflecta statutul social

Reprezentantii ABN Amro afirmau la lansarea cardurilor de credit sub sigla MasterCard ca “aceste carduri sunt niste produse bancare de nivel european, reprezentand in acelasi timp un simbol al statutului social al clientilor nostri”. Citind printre randuri, nu e dificil de sesizat target-ul acestor produse: persoanele cu venituri medii si mari.

Astfel, pentru a intra in posesia unui card de credit ABN este nevoie de un salariu de 200 EUR daca optati pentru un MasterCard Standard, in timp ce un MasterCard Gold este emis doar pentru acei care obtin venituri de cel putin 700 EUR. Comisionul anual este si el diferentiat in functie de varianta de card aleasa: pentru cardul Standard se platesc 55 RON, iar pentru cel Gold 350 RON. Dobanda pentru cardurile ABN este stabilita dupa buzunarul clientilor vizati, adica un pic mai mare, valoarea sa fiind de 28%.

Cei care intra in posesia Cardului Perfect beneficiaza de o perioada de gratie de pana la 51 de zile, iar in cazul in care nu pot restitui integral suma cheltuita, banca solicita minimum 4% din suma utilizata, si nu mai putin de 50 RON.
ABN Amro acorda o limita de credit de credit a carei valoare este echivalentul a trei salarii. Banca are prevazut totusi un plafon maxim de finantare, de 17.500 RON pentru cardul Standard si de 75.000 RON pentru MasterCard Gold.

De unde atata perfectiune?

Cardurilor ABN Amro le-au fost atasate o serie de servicii suplimentare sub forma unor asigurari de calatorie, dar si de reduceri care merg pana la 20% in restaurante, hoteluri, sali de fitness. Pe lista partenerilor care ofera reduceri mai apar celebre magazine de articole vestimentare sau de bijuterii, in total, peste 100 de parteneri ai bancii. De asigurarea de calatorie beneficiaza in mod gratuit toti posesorii unui card de credit ABN Amro care isi platesc deplasarea in strainatate prin intermediul cardului. In cazul unui accident cu urmari grave, sumele asigurate ajung la 25.000 EUR pentru un card Standard, suma dublandu-se in cazul unui card Gold.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu