Creditele ar putea creºte la fel ca anul trecut

Potrivit guvernatorului BNR, prezent la un seminar bancar, marea provocare in activitatea de creditare o reprezinta agricultura, aflata intr-o "faza infantila" la nivel managerial si cu probleme enorme privind dezvoltarea pietei.

Vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania, Rasvan Radu, sustine ca normele de creditare a populatiei emise de BNR la inceputul acestui an au avut un impact semnificativ pentru reducerea cererii de imprumuturi.

Anul trecut, valoarea creditelor acordate populatiei explodat, evolutie exprimata in date statistice printr-o crestere cu 260%.

Bancile aveau in sold credite pentru persoane fizice in suma de 74.590 de miliarde lei. Mai mult de jumatate din imprumuturi au fost contractate pentru consum, in timp ce finantarile ipotecare au totalizat 19.000 de miliarde lei.

In opinia lui Rasvan Radu, impulsul in activitatea de creditare de anul trecut a fost dat de eliminarea girantilor, facilitate care a adus un val de noi clienti la ghiseele bancare. Avantajele gindite de banci la inceputul acestui an - prelungirea scadentelor si dobinzi mai mici - nu au avut efectul scontat, iar solicitarile de finantari s-au imputinat drastic.

Pentru acest an, Rasvan Radu anticipeaza o specializare a lanturilor de magazine pe credite de consum, in timp ce comerciantii de electrocasnice se vor concentra pe extinderea spatiilor de vinzare si penetrarea mai puternica a segmentului IT.

In acelasi timp, oficialul Raiffeisen se asteapta la cresterea ponderii cardurilor de credit in finantarea consumului, insa o dezvoltare puternica a acestui instrument se va face simtita abia in 2005.

In luna martie, soldul imprumuturilor acordate firmelor si populatiei a crescut cu 3,5% (3% in termeni reali), pina la un nivel de 325.097 miliarde lei, ca urmare a majorarii cu 0,6% a componentei in lei si cu 5,9% a celei in valuta.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu