Contributiile pentru pensia privata obligatorie raman neplatite pentru tot mai multi angajati
23 Jan 2009
0 Comentarii
Aproximativ 1,2 milioane de angajati se afla in situatia in care companiile pentru care lucreaza nu platesc contributii la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), potrivit datelor Casei Nationale de Pensii (CNPAS).
Contributiile pentru noiembrie au fost virate la fonduri in ianuarie, existand un decalaj de doua luni intre plata salariului si plata sumei aferente catre fondurile de pensii.
Angajatii pentru care nu se platesc constant contributii vor avea o pensie mai mica, deoarece se acumuleaza mai putini bani in conturile lor.
"Putem presupune ca este vorba de presiunea pe care o simt angajatorii pe lichiditati, ceea ce a dus la cresterea numarului intarzierilor la plata contributiilor", a afirmat Emilia Bunea, directorul general al ING Pensii, scrie Ziarul Financiar. Peste 1,5 milioane de angajati au pensia administrata de ING Pensii, iar dintre acestia, pentru aproape 23% nu au fost platite contributii in ultima luna.
La nivelul intregii piete, ponderea clientilor carora nu le intra constant bani in conturi s-a majorat de la 21% in aprilie la aproape 26% in noiembrie. Fondurile de pensii au in prezent peste 4,5 milioane de clienti, angajati cu varste de pana la 45 de ani.
Cauzele sunt inrautatirea situatiei financiare a companiilor si inmultirea disponibilizarilor
"Criza a inceput sa se resimta in noiembrie, cam de atunci au inceput disponibilizarile si pentru tot mai multi angajati nu s-au platit contributii. Incepe sa creasca dezordinea financiara, o parte din firme au intrat in colaps si nu isi mai platesc datoriile la stat, deci nici la fondurile private", explica, pentru Ziarul Financiar, Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii, numarul doi pe aceasta piata.
In ultimele luni si-au pierdut locul de munca mai multe zeci de mii de romani, iar Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca estimeaza ca pana in martie acestora li se vor adauga inca 47.000. Cele mai multe disponibilizari vor avea loc in sectorul constructiilor, industria auto si cea de petrol si gaze.
Clientii care isi pierd locul de munca isi pastreaza contul la fondul de pensii private, insa acesta nu mai este alimentat cu bani. Cei care au un job ar trebui sa isi verifice constant situatia contului de pensie, pentru ca lunile in care nu primesc bani de la angajator le diminueaza pensia finala.
"Angajatul poate sa dea in judecata compania daca nu i se vireaza contributiile, pentru ca banii sai nu s-au dus in economisire si investitie. Este ca si cum nu i s-ar plati salariul, a adaugat Andanut, citat de Ziarul Financiar.
Ioan Vreme, directorul general al Generali Pensii, al treilea jucator din piata pensiilor obligatorii, spune ca tendinta de crestere a numarului de conturi nealimentate cu bani va continua din cauza contextului economic dificil.
"Din pacate, cred ca va continua sa creasca numarul angajatilor pentru care nu se platesc contributii. Este extrem de important ca sistemul sa functioneze asa cum a fost proiectat, si anume ca angajatorii sa vireze contributii", afirma Vreme.
Contributia la fondurile de pensii obligatorii reprezinta acum 2% din salariul brut si se scade din contributia care se plateste statului. Din martie, cand se vor vira banii pentru luna ianuarie, nivelul contributiei ar trebui sa se majoreze la 2,5%, potrivit legislatiei in vigoare. Noul Guvern ar putea insa sa amane aceasta crestere, astfel incat sa nu se ia bani din bugetul asigurarilor sociale, al carui deficit se adanceste.