Constatul amiabil pentru accidentele rutiere fara victime intra in vigoare din 1 iulie

ÂȘoferii vehiculelor implicate in accidente rutiere usoare, fara victime, nu vor mai fi obligati, incepand de miercuri, sa mearga la politie pentru a obtine autorizatia de intrare in reparatie, daca vor completa si depune la companiile de asigurare formularul tipizat de constat amiabil.

Procedura se aplica numai cand sunt indeplinite concomitent patru conditii: s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale, fara vatamari corporale, au fost implicate maximum doua vehicule, care detin RCA valabil la data producerii accidentului, accidentul are loc pe teritoriul Romaniei si nu a fost comisa o infractiune prevazuta de Codul Rutier.

Conducatorii auto implicati intr-un asemenea accident trebuie sa completeze si sa semneze documentul de constatare amiabila de accident si sa-l depuna la societatea de asigurare la care incheiata polita RCA sau la asiguratorul celuilalt proprietar de autovehicul, daca vrea despagubiri.

Daca una din parti nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi facuta numai de unitatea de politie competenta.

Asiguratorul la care s-a depus documentul de constatare amiabila este obligat sa efectueze constatarea avariilor, sa elibereze documentul de introducere in reparatie a vehiculului, sa stabileasca vinovatia si sa deschida dosar de dauna.

In cazul in care asiguratorii si persoanele implicate nu vor cadea de acord cu privire la stabilirea vinovatiei, se va apela la o comisie de mediere sau la instanta de judecata.

Unii asiguratori au declarat, pentru NewsIn, ca se asteapta la o crestere a numarului de tentative de frauda dupa introducerea constatului amiabil, in conditiile in care aceasta masura se aplica inainte de implementarea sistemului bonus - malus si a unei baze de date comune privind dosarele de dauna, precum si la majorarea tarifelor RCA dupa introducerea constatului amiabil, motivand decizia prin cresterea costurilor legate de pregatirea personalului sau ca urmare a angajarii de noi specialisti in cadrul departamentelor de dauna, control si antifrauda.

Constatul amiabil pentru accidentele rutiere usoare, care se aplica de la 1 iulie, presupune ca soferii implicati in avarierea masinilor sa-si rezolve problemele legate de daune prin intelegere reciproca si prin intermediul societatilor de asigurarea unde au incheiat polite.

Procedura de constatare amiabila de accident se aplica de foarte mult timp in majoritatea statelor europene, simplificand circuitul administrativ specific obtinerii de catre persoana prejudiciata a despagubirii la care este indreptatita in baza asigurarii RCA.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu