Comisia Europeana ar putea initia procedura de infringement impotriva Romaniei, din cauza legii privind darea in plata

Comisia Europeana ar putea initia procedura de infringement impotriva Romaniei din cauza legii privind darea in plata

Comisia Europeana avertizeaza, dupa adoptarea de catre Camera Deputatilor a legii privind darea in plata, ca aceasta excede cu mult prevederilor Directivei nr.17 din 2014 privind creditele ipotecare, atat in privinta aplicarii retroactive pentru creditele in curs de derulare, cat si a caracterului obligatoriu pentru banci.

De asemenea, Comisia se arata ingrijorata cu privire la impactul legii asupra libertatilor fundamentale din Tratatul UE si compatibilitatea sa cu legislatia europeana.

„Comisia este ingrijorata cu privire la impactul pe care-l poate avea legea recent adoptata asupra libertatilor fundamentale stipulate in Tratatul privind Uniunea Europeana si obiectivele urmarite de Directiva UE privind creditele ipotecare, precum si cu privire la compatibilitatea cu legislatia UE, in special in privinta principiilor sigurantei legislative si proportionalitatii”, a precizat un purtator de cuvant al Comisiei, pentru Bancherul.ro.

In consecinta, Comisia Europeana ar putea decide adoptarea unor masuri impotriva Romaniei in vederea rezolvarii problemelor din legea darii in plata, nefiind exclusa initierea procedurii de infringement.

„Daca legea privind darea in plata va fi aplicata (dupa promulgarea de catre Presedintele Romaniei), Comisia Europeana o va analiza mai atent si va decide care este cea mai potrivita masura ce trebuie luata in vederea rezolvarii problemelor ridicate, inclusiv initierea procedurii de infringement”, a adaugat purtatorul de cuvant al CE.

Este posibil, asadar, ca Romania sa se confrunte cu o procedura de infringement. De altfel, riscam sa fim penalizati de  doua ori de catre autoritatile europene, intrucat nici Directiva nr.17 nu a fost inca transpusa in legislatia nationala, desi termenul era 21 martie 2016. (vezi aici detalii)

“Dat fiind caracterul obligatoriu al procedurii darii in plata (datio in solutum) si aplicarea acesteia inclusiv creditelor in derulare, prevederile legii privind darea in plata exced cu mult normele Directivei UE privind creditele ipotecare”, se arata intr-un raspuns al Comisiei Europene transmis la solicitarea Bancherul.ro.

In articolul 28 aliniatul 4 al Directivei 17 se prevad urmatoarele: „Statele membre nu împiedică părțile la un contract de credit să convină în mod explicit că returnarea sau transferul către creditor al garanției sau al veniturilor obținute din vânzarea garanției este suficient pentru a rambursa creditul.”

De asemenea, directiva spune ca prevederile acesteia trebuie sa se aplice doar contractelor de credit incheiate dupa intrarea in vigoare a legii.

Comisia Europeana mai precizeaza ca “legea darii in plata reprezinta o problema pentru stabilitatea financiara si stabilitatea legislativa, fapt subliniat si in raportul de tara al Comisiei pentru 2016”.


Citeste toata stirea pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu