Care sunt bancile cu cele mai mari dobanzi la un depozit in lei

Dobanda medie platita de banci pentru un depozit in lei la termen de 12 luni constituit la ghiseu de persoanele fizice a scazut in luna ianuarie 2021 la 2,06%, de la 2,16%, conform topului dobanzilor pentru economii practicate de cele mai mari 15 banci, realizat de Bancherul.ro.

In cazul depozitelor facute online, prin aplicatiile de internet/mobile banking ale bancilor, dobanda la acelasi termen a scazut de la 2,26% la 2,17%.

Un numar de cinci banci (Banca Transilvania, CEC Bank, Alpha Bank, First Bank si Credit Europe Bank) au taiat in aceasta luna din dobanzile la termen in lei.

Bancile reduc nivelul dobanzilor la depozite in urma scaderii dobanzilor din piata interbancara (ROBOR), o consecinta a ajustarii dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care a fost diminuata, saptamana trecuta, cu un sfert de punct, de la 1,5% la 1,25%.

Prin urmare si dobanzile pietei interbancare sunt in scadere: ROBOR la 3 luni a ajuns la 1,59%, de la 1,78% cat era inainte de decizia BNR.

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Cea mai mare dobanda pentru un depozit in lei o gasim la CEC Bank: 3,5% pentru un depozit la termen de 3 ani (36 de luni), facut prin aplicatiile online. La polul opus, cea mai mica dobanda este platita de BRD - 1,65%.

Cea mai mica dobanda la un depozit in lei, de 0,1%, este cea la un depozit pe termen de o luna, la BRD si ING Bank.

Cea mai ridicata dobanda la un depozit pe o luna este la Libra Bank: 1,7%, constituita prin online banking.

La un depozit pe trei luni, cea mai ridicata dobanda este la OTP Bank (2,2%, prin online banking), iar cea mai mica la ING, doar 0,2%.

In cazul depozitelor pe termen de 12 luni, cele mai bune dobanzi sunt platite de OTP Bank (3,3%) si CEC Bank (3,1%), iar cele mai mici de BRD (1,05%) si BCR (1,25%).

Si comisioanele conteaza

Pentru retragerea banilor dintr-un depozit la ghiseele bancilor, unele banci isi taxeaza clientii cu comisioane care ajung la 2% din suma retrasa, in cazul BCR si Raiffeisen.

Sapte banci (CEC Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Garanti Bank, Libra Bank, First Bank si Intesa) nu aplica niciun comision in data scadenta a depozitului.

Daca banii sunt retrasi la bancomatul propriu (al bancii care a emis cardul), comisionul este 0 la CEC Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT) si Intesa, in timp ce la alta banci este de regula 0,2%, dar ajunge la 1%, minim 10 lei la Raiffeisen Bank.

Pentru retragerea banilor de la bancomatele altor banci, o singura banca nu are comision: CEC Bank. Cele mai mari comisioane sunt la cardurile Unicredit si Raiffeisen (1,5% din suma retrasa).

Dupa calculul dobanzilor la un depozit in valoare de 10.000 de lei pe 12 luni si aplicarea comisioanelor de retragere a banilor la ATM-ul propriu, precum si a comisioanelor pentru administrarea contului si a aplicatiilor de online banking, cele mai mari castiguri la obtinem la CEC Bank si OTP Bank (310 lei).

Cele mai mici castiguri la acest depozit sunt la Raiffeisen (75 de lei) si Raiffeisen (85 de lei), iar dupa aplicarea comisioanelor, clientii celor doua banci raman in pierdere cu 33 de lei, respectiv 73 de lei.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu