BRD-Groupe Société Générale ºi Caixa Geral de Depositos finanþeazã proiectele Grupului Martifer în România

Societe Generale Portugalia si Caixa Banco de Investimento au contribuit la negocierea si perfectarea tranzactiei.

Grupul portughez Martifer construieste in Romania o rafinarie specializata in productia de Biodiesel din uleiuri vegetale, in conformitate cu standardul European EN 14214. Proiectul, ale carui costuri in prima etapa se ridica la peste 41 milioane de euro, se va realiza in urmatorii doi ani.

Biodieselul este un combustibil alternativ, total nepoluant, produs din resurse regenerabile. Acesta se utilizeaza la motoarele Diesel si poate fi amestecat in proportii diferite cu motorina, pentru a crea un amestec combustibil ce se utilizeaza drept carburant pentru autovehicule. Biodieselul reduce cu aproape 90% emisia de dioxid de carbon si cu 98% pe cea de sulf.

Proiectul este dezvoltat prin intermediul a doua societati, respectiv Biomart Energy SRL avand ca obiect de activitate productia de biodiesel, si Agromart Energy SRL, care opereaza in domeniul culturii semintelor oleaginoase - materia prima utilizata de Biomart in producerea de biodiesel. Prin intermediul acestei companii, Martifer intentioneaza sa achizitioneze circa 50.000 ha de teren care sa asigure materia prima pentru un minimum necesar capacitatii de productie.

Proiectul este finantat de consortiul bancar alcatuit din BRD –Groupe Société Générale, in calitate de Aranjor, si banca portugheza Caixa Geral de Depositos, in calitate de Co-Aranjor. Cele doua banci vor asigura fondurile necesare finantarii proiectului, in valoare de 25,1 milioane EUR, pe o perioada de 7 ani.

In Romania, proiectul marcheaza un pas important in procesul de trecere de la producerea combustibililor clasici la producerea de combustibili alternativi, el venind in intampinarea directivei Uniunii Europene 2003/30/CE, ce reglementeaza promovarea utilizarii biocombustibililor si a altor combustibili regenerabili, in special in sectorul transporturilor. Romania are un potential ridicat privind asigurarea materiei prime pentru obtinerea de bioalcool si biocombustibili tip Diesel.

BRD - Groupe Société Générale este a doua banca din Romania, cu active ce depasesc 6,4 miliarde EUR. Banca are peste 1,8 milioane clienti si opereaza o retea de peste 500 de unitati. BRD are cea de-a doua capitalizare bursiera la BVB (aproximativ 3,7miliarde EUR la 25 octombrie 2006).
Infiintata in anul 1876, Caixa Geral de Depósitos este cea mai mare banca universala din Portugalia si constituie pivotul celui mai important grup financiar portughez. Banca are active de 89,3 miliarde de euro si opereaza o retea de 1.100 de agentii atat in Portugalia, cat si in strainatate. Banca este prezenta in 16 tari prin intermediul sucursalelor si filialeleor sale.
Grupul Martifer este liderul sectorului constructiilor metalice atat in Portugalia, cat si pe intreaga piata iberica. Martifer intentioneaza sa-si extinda activitatile in Europa si sa-si diversifice activitatile catre noi sectoare, respectiv energia reinnoibila si sectorul imobiliar.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu