BCR scade dobanda la creditele prin programul Prima Casa cu o jumatate de punct sub cea de la BRD

De exemplu, in cazul unui credit ipotecar cu o valoare de 150.000 de lei (aproximativ 34.000 de euro), ce se ramburseaza pe o perioada de 30 de ani, rata lunara ce trebuie platita la BCR este de 771 lei.

BCR a decis sa reduca dobanda la creditele ipotecare in lei prin programul Prima Casa sub nivelul practicat de principalul sau concurent, BRD, costul total al unui astfel de imprumut, pentru clientii standard, coborand sub 5% pe an, fata de 5,5% in cazul bancii franceze. BCR a redus marja dobanzii de la 2,5% la 2,2%, la care se adauga indicele ROBOR.

Dobanda BCR nu este insa cea mai mica din piata: Banca Transilvania a treia banca locala dupa marime, practica o dobanda usor mai mica decat a BCR, de 4,78%, conform datelor prezentate de banci pe site-urile proprii.

Exemplu de calcul

De exemplu, in cazul unui credit ipotecar cu o valoare de 150.000 de lei (aproximativ 34.000 de euro), ce se ramburseaza pe o perioada de 30 de ani, rata lunara ce trebuie platita la BCR este de 771 lei.

Dobanda practicata de banca este ROBOR la 3 luni plus o marja fixa de 2,2%, in total 4,62% pe an.

Clientul mai plateste costul de evaluare al apartamentului, de 300 de lei inclusiv TVA, plus comisionul pentru Fondul de Garantare a Creditelor (FNGCIMM): 0,49% anual, calculat la valoarea garanției (și anume 50% din soldul finanțării garantate (principalului), exclusiv dobânzile și comisioanele percepute de Bancă și alte sume datorate în baza contractului de credit).

Costul total al creditului de la BCR, reflectat prin Dobanda Anuala Efectiva (DAE) este 4,99%, clientul urmand a plati in total pentru acest credit suma de 284.333 de lei, de-a lungul celor 30 de ani, asadar aproape dublu fata de suma imprumutata.

Creditul de la BRD

La BRD, pentru acelasi tip de credit, de aceeasi valoare, adica 150.000 de euro, dobanda nominala este de 4,67%, la care se adauga comisionul FNGCIMM si costul asigurarii de viata, astfel incat costul total reflectat de DAE este 5,59%, asadar cu o jumatate de punct mai mare.

In consecinta, rata lunara la creditul de la BRD este de 842 de lei, fata de 771 lei la BCR, iar in total clientul BRD plateste in cei 30 de ani suma de 300.771 lei, mai mult decat dublul creditului.

Creditul de la Banca Transilvania

Banca Transilvania are pentru acelasi credit o dobanda de 4,42%, la care se adauga comisionul FNGCIMM, astfel ca DAE este 4,78%, putin mai mica decat la BCR.

Rata lunara la Banca Transilvania este 753 de lei, iar clientul va plati in total de-a lungul celor 30 de ani suma totala de 277.924 lei, cu 23.000 de lei mai putin decat la BRD.

Aceste dobanzi sunt valabile pentru clientii care nu-si incaseaza salariile la respectivele banci, caz in care dobanzile sunt usor mai mici.

Criterii de eligibilitate pentru Prima Casă 6 în lei

BCR precizeaza ca poate beneficia de creditul Prima Casă 6 orice persoană fizică care nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția, nicio locuință, indiferent de modul și momentul în care a fost dobândită, sau care deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50m².

Primul pas pe care trebuie sa îl facă o persoană care dorește să achiziționeze o locuință prin programul Prima Casă este să vină la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuința de care are nevoie. Consilierii BCR îi vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimată preliminară a creditului și rata lunară de plată. Creditul poate fi aprobat financiar înainte de găsirea imobilului, clientul având la dispoziție 120 de zile în care să se hotărască ce locuință dorește.

La începutul lunii august, sărbătorim 5 ani de la acordarea primului credit Prima Casă de către BCR. Chiar dacă a suferit o serie de ajustări de-a lungul timpului, programul Prima Casă a ajutat numeroase familii să se mute în prima lor locuință, într-o perioadă în care economia avea nevoie de sprijin. Am redus dobânda pentru a fi mai atractivi pentru clienții care încă nu tranzacționează cu BCR și le oferim astfel, șansa de a se convinge că serviciile împreună cu expertiza noastră în Program fac oferta pentru creditul Prima Casă imbatabilă”, a declarat Ioana Mihai, Sef Departament Credite Garantate.

Din august 2009, BCR a acordat credite în valoare de peste 5.5 miliarde RON în cadrul Programului Guvernamental Prima Casă și a ajutat aproximativ 34.000 de familii să își achiziționeze prima locuință. Cele mai multe credite au fost contracte de clienți din București (peste 40%), mai arata banca intr-un comunicat.


Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu