Bancile si-au majorat marja de castig, crescand dobanzile la credite si micsorandu-le pe cele la depozite

Indicii ROBOR au scazut din nou: ROBOR la 3 luni a ajuns astazi la 0,81% iar ROBOR 6 luni la 1,05%.

Bancile si-au majorat marja de castig din dobanzi in luna ianuarie, crescand costurile creditelor noi in lei si micsorand randamentele la depozitele noi in lei, conform ultimelor statistici BNR.

Astfel, dobanda medie la creditele noi in lei a crescut de la 4,93% in decembrie 2016 la 5,15% in ianuarie 2017, pe fondul avansului ratelor indicilor pietei interbancare ROBOR in decembrie, in functie de care bancile calculeaza costul noilor imprumuturi pentru luna urmatoare.

Astfel, ROBOR la 3 luni a urcat in ultima zi din 2016 la 0,90%, de la 0,80% la finalul lunii noiembrie, in timp ce ROBOR la 6 luni a ajuns la 1,11% in 30 decembrie 2016, de la 1,04% in 29 noiembrie 2016.

In primele doua luni din acest an, insa, indicii ROBOR au scazut din nou: ROBOR la 3 luni a ajuns astazi la 0,81% iar ROBOR 6 luni la 1,05%.

Dobanda medie la depozitele noi in lei a scazut de la 0,61% in decembrie la 0,54% in ianuarie, astfel ca bancile vor incasa in prima luna a anului venituri nete din dobanzi mai ridicate.

In privinta dobanzilor pe tipuri de credite, datele BNR arata ca atat creditele pentru consum cat si cele pentru locuinte au crescut in prima luna din acest an.

Pe de alta parte, costul finantarilor noi in lei pentru firme a fost in scadere.

Dobanzile la depozite la termen in lei ale populatiei au fost in stagnare in ianuarie, pe cand cele pentru depozitele firmelor au scazut.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile complete privind dobanzile la credite si depozite


Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu