Banca Transilvania a avut in 2014 cel mai mare profit din istorie si dintre bancile romanesti, in timp ce sectorul bancar avea pierderi record, reusind sa salveze si banca-problema Volksbank

Banca Transilvania si-a continuat si in 2014 ascensiunea fulminanta si impresionanta, pentru care merita tot respectul si pentru care trebuie sa-i felicitam pe toti angajatii bancii din Cluj si din tara pentru ceea ce au cladit, in frunte cu liderul lor, Horia Ciorcila. BT a devenit cea mai performanta institutie de credit din Romania, atat in privinta profitului obtinut cat si a cresterii afacerii.

In plus, anul trecut BT a salvat, prin preluare, cea mai problematica banca romaneasca, Volksbank, din cauza creditelor in franci elvetieni, preluare care ar putea propulsa BT pe locul 2 in topul bancilor din Romania, in functie de valoarea activelor.

Ciorcila are sansa sa mai dea o lovitura in acest an, daca va reusi sa rezolve conflictul cu clientii cu credite in franci, un conflict care fierbe intruna de cativa ani si nimeni nu stie cum sa-i dea de capat.

Ciorcila a facut insa un pas inapoi la aceputul acestui an, probabil fortat de BNR, cand a amanat implementarea solutiei de conversie a creditelor in franci gandita de anul trecut de Volksbank, cu un discount al datoriei de 30-35%, care ar fi avut sanse sa fie acceptat de clienti si astfel s-ar fi atenuat foarte mult criza francilor.

Revenind la cifre, sa vedem cum a evoluat performanta financiara a BT in ultimii ani, dupa ce, pentru 2014, banca a anuntat, in aceasta dimineata, un castig record pentru sistemul bancar cat si pentru istoria sa, de aproape 450 milioane lei.

Criza de lichiditate de la finalul lui 2008 ramane o enigma pentru Isarescu

In cei sase ani de euforie economica dinaintea crizei (2003-2008), Banca Transilvania a obtinut un profit net cumulat  de 1,055 miliarde lei. In cei doi ani (2007-2008) de supraincalzire a economiei si de extaz a crediarii, BT a abtinut cele mai mari castiguri: 737 milioane lei (vezi graficul).

Cu toate acestea, spre deosebire de alte banci concurente, criza care a inceput in 2009 nu a afectat foarte tare banca din Cluj.

Cu exceptia episodului de criza de lichiditate de la finalul lui 2008, pornita, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, de la o persoana care se afla in fata unei sucursale BT si care a raspandit zvonul ca aceasta nu mai are bani. “Nici acum nu stim cine a fost persoana respectiva si cum s-a rapandit zvonul”, a spus recent Isarescu, in Parlament.

Zvon care a dus la retrageri masive de bani din casieriile si ATM-urile BT, lasand banca fara lichiditati, astfel ca a avut nevoie de un imprumut de urgenta de la BNR, dupa care situatia s-a calmat.

BT a avut in ultimii 6 ani de criza castiguri mai mari decat in perioada de euforie dinaine de 2008

In 2009, profitul BT a scazut de la aproape 400 milioane lei la numai 148 milioane, iar apoi la 108 milioane lei in anul urmator, dupa care si-a reluat cresterea constanta, an de an.


Citeste articolul integral

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu