Asigurarea facultativa a locuintelor va acoperi riscuri si sume suplimentare

Proprietarii care au o asigurare obligatorie a locuintei pot incheia si una facultativa daca suma asigurata prin aceasta o depaseste pe cea asigurata obligatoriu, dar si daca riscurile difera de cele prevazute in asigurarea obligatorie, potrivit normelor publicate in Monitorul Oficial de CSA.

Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta, potrivit legii.

Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

Normele nu ingradesc dreptul nici unei persoane interesate de a contracta si o asigurare facultativa a locuintei, dar precizeaza ca aceasta va fi incheiata numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu si/sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor, se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), transmis vineri.

CSA subliniaza ca, in cazul in care, pe langa asigurarea obligatorie, exista si o asigurare facultativa pentru aceeasi locuinta, despagubirea se va plati mai intai din asigurarea obligatorie, pana la concurenta sumei asigurate obligatoriu.

"O persoana care detine o asigurare facultativa a locuintei pentru riscurile prevazute de Legea 260/2008 (privind asigurarea obligatorie a locuintelor n.r.) are obligatia ca, la data expirarii acesteia, dar nu mai tarziu de 31 decembrie a primului an de aplicare a legii, sa incheie asigurarea obligatorie conform Legii nr.260/2008", se mentioneaza in comunicat

In ceea ce priveste limita de raspundere in temeiul politei de asigurare a dezastrelor (PAD), normele prevad ca dupa fiecare dauna provocata locuintei in perioada de valabilitate a contractului prin producerea oricarui eveniment asigurat, suma asigurata se micsoreaza pentru restul perioadei de asigurare, cu suma platita drept despagubire, asigurarea continuand cu suma asigurata ramasa, potrivit CSA.

"Aceasta inseamna ca suma asigurata obligatoriu reprezinta limita maxima a despagubirilor totale ce pot fi platite de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) in temeiul unui contract, in perioada de valabilitate a acestuia, indiferent de numarul si cuantumul daunelor produse in aceasta perioada", se mai arata in comunicat.

Avand in vedere caracterul social al asigurarii obligatorii a locuintei, CSA precizeaza ca, in cazul in care se incheie mai multe PAD pentru aceeasi locuinta si acelasi an de asigurare, va fi valabila cea dintai PAD incheiata, celelalte PAD anulandu-se, cu restituirea primelor de asigurare de catre PAID.

CSA a anuntat vineri ca a emis Normele privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, acestea fiind publicate in Monitorul Oficial, Partea I, nr.320/14.05.2009.

Normele preiau mare parte din propunerile formulate de societatile de asigurare si reglementeaza aspecte privind: forma si continutul politei de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD), suma asigurata, plata primei de asigurare, perioada de valabilitate a PAD, riscurile cuprinse in asigurare, riscurile excluse, obligatiile proprietarului unei constructii cu destinatie de locuinta, se arata in comunicat

CSA reaminteste ca, potrivit Legii nr.260/2008, contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie in forma scrisa intre Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) si proprietarul locuintei, ceea ce inseamna ca normele mai sus-mentionate vor putea produce efecte doar dupa constituirea PAID.

Potrivit normelor, contractul de asigurare obligatorie a locuintei se incheie pe an calendaristic, respectiv de la 1 ianuarie la 31 decembrie. In cazul schimbarii proprietarului locuintei, raspunderea PAID curge pana la data expirarii valabilitatii PAD incheiate pentru acea locuinta, potrivit CSA.

Astfel, persoana care instraineaza o locuinta asigurata este obligata sa inmaneze PAD persoanei care devine proprietara a acesteia, iar noul proprietar are obligatia sa instiinteze in scris despre acest fapt asiguratorul care a eliberat PAD pentru locuinta.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu