Ardaf vrea sa fie actionar al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor

Asiguratorul Ardaf, controlat de Generali PPF Holding, vrea sa participe in calitate de actionar la constituirea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), care va avea un capital social de cel putin 12 milioane euro, a anuntat vineri asiguratorul.

Pe ordinea de zi a adunarii generale a actionarilor Ardaf din 28 aprilie se afla, printre altele, "aprobarea delegarii consiliului de administratie (...) cu privire la participarea Ardaf in calitate de actionar la constituirea PAID, precum si orice alte decizii cu privire la activitatile in legatura cu asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor", se arata in comunicatul asiguratorului transmis pietei Rasdaq.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) declarase, la inceputul acestei luni, ca aproximativ 20 asiguratori anuntasera ca vor sa participe la constituirea acestui Pool.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor se va constitui ca o societate comerciala de asigurare-reasigurare, iar in actionariat trebuie sa se asocieze cel putin sapte asiguratori.

Conform legii, participatia maxima a fiecarui asigurator la PAID nu poate fi mai mare de 15% din totalul actiunilor. La formarea PAID vor participa doar asiguratorii care sunt autorizati sa subscrie riscuri de catastrofe naturale si care nu au fost sanctionate in ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operatiunilor sau retragerea autorizatiei.

Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.

Amenzile contraventionale stabilite prin lege si aplicate de CSA intra la bugetul de stat in proportie de 40%, la bugetul CSA - 40%, iar restul de 20% intra la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste persoana respectiva.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu