Allianz-Tiriac prevede scumpirea politelor auto

"Vrem nu vrem, nivelul primei va creste. Asistam la manifestarea pronuntata a unei tendinte de crestere a daunalitatii pe toate clasele de asigurari auto. Cei care ignora sau nu identifica aceasta evolutie la nivelul portofoliului propriu au probleme de gestionare a proceselor de evaluare a obligatiilor reprezentand despagubiri prezente sau viitoare", a explicat Constantinescu.



Allianz-Þiriac a anuntat ieri prime brute subscrise de 102 milioane de euro din asigurari casco in 2004, in crestere cu 33% fata de anul anterior. Asigurarile casco au reprezentat circa 60% din portofoliul companiei anul trecut.



Din asigurari de raspundere civila auto - obligatorii si carte verde - compania a avut subscrieri de 13,6 mil. euro si, respectiv, 10,7 milioane de euro. Ponderea totala a asigurarilor auto s-a ridicat anul trecut in portofoliul Allianz la aproape 75%.



Reasiguratorii nu au reactionat inca la cresterea ratei daunei auto, care se apropie de 80%, dupa opinia directorului de laAllianz-Þiriac.



"Companiile de reasigurare au o reactie intarziata la cresterea ratei daunei. Abia acum, in februarie-martie, cand se face decontarea pe trimestrul IV, o sa afle noile date", a explicat el.



Constantinescu afirma insa ca societatile de asigurare care au dat informatii suficiente catre reasiguratori nu-i vor surprinde. De asemenea, este important ce tip de reasigurare detin companiile: proportionala sau excedent de dauna. Reasigurarea proportionala presupune cedarea unei parti din prime si a partii corespunzatoare din risc, pe cand in asigurarea excedent de dauna companiile de asigurare primesc bani de la reasigurator numai daca dauna depaseste un anumit nivel. In cel de-al doilea caz societatile sunt mai putin protejate in caz de crestere a daunei.



Compania a mai anuntat ieri subscrieri de 6 milioane de euro din asigurari de bunuri si proprietati pentru persoane fizice, mai mult cu 57% fata de anul anterior.



"Ritmul inalt de crestere se explica prin majorarea pretului locuintelor. Majoritatea clientilor nostri prefera sa incheie polite la valoarea de piata, nu la valoarea de inlocuire", a explicat Gavril Muresan, director general adjunct in cadrul companiei. Valoarea de piata a unui imobil difera de valoarea de inlocuire, fiind de obicei mai mare, datorita locatiei.



Allianz-Þiriac nu a anuntat ieri profitul pe 2004, afirmand ca-l va da publicitatii la sfarsitul lunii aprilie.



Cristian Constantinescu estimeaza un volum de prime brute subscrise de 750 milioane de euro anul acesta din asigurari generale si de 215 milioane de euro din asigurarile de viata. Conform unor date preliminare, primele brute subscrise din asigurari generale au fost in 2004 de 674 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de anul anterior, iar cele din asigurari de viata de 185 milioane de euro, cu 10% mai mult.



Allianz-Þiriac a avut in total prime brute subscrise de 178,9 milioane de euro anul trecut, cu 31% mai mult decat in 2003. Compania are 160 de unitati in toata tara si 1.500 de angajati.



Grupul Allianz, care detine 51,62% din capitalul companiei, a avut in 2004 prime brute subscrise de 89 miliarde de euro.



Omul de afaceri Ion Þiriac detine 44% din capitalul Allianz-Þiriac, printr-o companie off-shore, Vesanio Trading Ltd.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu