Alior Bank intra pe piata bancara din Romania cu cele mai mici comisioane pentru conturi, carduri si plati online

In primii trei ani de acum inainte, Alior Bank nu va cere clientilor care-si fac un card comisioane de retragere a banilor la niciun ATM, nici la cele din Romania nici la cele din strainatate, spre deosebire de toate cele 20 de banci romanesti emitente de carduri, care in ofertele standard, nu cele conditionate de incasarea veniturilor, percep comisioane atat pentru retragerile de la bancomatele bancilor romanesti, cat si de la cele din strainatate.

Alior Bank, senzatia bancilor poloneze, infiintata in 2008 si ajunsa acum pe locul 9 in Polonia dupa marimea activelor si pe 6 dupa numarul de clienti, 4 milioane, si-a facut astazi intrarea in Romania, in parteneriat cu Telekom, dupa modelul din Polonia, unde are un parteneriat cu T-Mobile, propunand servicii bancare (conturi, carduri, mobile banking) cu cele mai mici comisioane dintre toate bancile romanesti.

O oferta “jos palaria!” (daca ne gandim ca simbolul bancii Alior este jobenul) cu care banca a avut succes si in Polonia: o combinatie intre costuri reduse si servicii bancare online. (vezi aici detalii)

Astfel, in primii trei ani de acum inainte, Alior Bank nu va cere clientilor care-si fac un card comisioane de retragere a banilor la niciun ATM, nici la cele din Romania nici la cele din strainatate, spre deosebire de toate cele 20 de banci romanesti emitente de carduri, care in ofertele standard, nu cele conditionate de incasarea veniturilor, percep comisioane atat pentru retragerile de la bancomatele bancilor romanesti, cat si de la cele din strainatate.

De asemenea, Alior Bank, tot in oferta standard, adica pentru orice tip de clienti, nu are comisioane pentru incasarile si platile intrabancare sau interbancare (catre o alta banca). Doar alte doua banci romanesti mai au comisioane 0 pentru aceste servicii: ING Bank si Libra Internet Bank.

I-am intrebat insa pe oficialii Alior si Telekom, in cadrul conferintei de presa de astazi, prilejuita de lansarea serviciilor bancare, ce comisioane vor avea clientii dupa cei trei ani de promotie, pentru ca dupa cum stim, obiceiul comerciantilor este, atunci cand lanseaza noi produse, sa le vanda cu un pret redus sau chiar gratis o perioada, iar dupa ce oamenii le prind gustul, le scumpesc uneori exagerat, pentru a-si recupera pierderile din perioada promotionala.

“Nu am precizat care vor fi comisioanele peste trei ani, pentru ca nu putem sti de pe acum care va fi situatia si costurile de pe piata bancara din acel moment”, a raspuns presedintele Telekom Romania, Miroslav Majoros.

In comunicatul de presa al Telekom nu se mentioneaza ce comisioane vor fi aplicate dupa cei trei ani cu 0 costuri la retragerile de numerar la bancomate si pentru platile online, desi corect ar fi fost sa se spuna, de exemplu, ca vor fi aplicate comisioanele standard ale pietei bancare din acel moment, nu altele mai mari. Pentru ca odata devenit clientul unei banci, este destul de greu sa te muti rapid la o alta banca, atunci cand ti se majoreaza costurile sau nu mai esti multumit de serviciile primite.

Ce alte comisioane exista, in afara celor promotionale?

Corect ar fi fost, de asemenea, ca banca sa mentioneze nu doar comisioanele 0 aferente noilor servicii, ci si celelalte, mai ales ca exista unele destul de mari.

De exemplu, viitorii clienti ai Alior vor trebui sa achite un comision de administrare lunara a contului curent, de 3 lei, dar numai daca nu incaseaza lunar in cont cel putin 650 de lei, precum si pentru vizualizarea (interogarea) soldului contului la bancomate, pentru a vedea cati bani au in cont, care este 5 lei, cel mai ridicat dintre bancile romanesti.

De asemenea, in contrast cu restul bancilor romanesti, care nu percep comisioane pentru depunerile de numerar la ghisee sau la ATM-uri, Alior Bank, care nu are ATM-uri proprii, isi va taxa scump clientii care-si vor depune bani in conturi la casieriile din agentiile Telekom: 1% din suma depusa, minim 10 lei. De exemplu, pentru 1.000 de lei depusi in cont, comisionul este 10 lei, iar pentru 2.000 de lei, evident, 20 de lei.

In total, daca adunam cele patru comisioane ale Alior (3 lei pentru administrarea contului, cate 5 lei pentru consultarea soldului la un bancomat romanesc si la unul din strainatate, precum si 10 lei pentru depunerea a 1.000 de lei) rezulta un cost total de 23 de lei, care este cel mai mic dintre bancile Romanesti. (vezi tabelul cu comisioanele)

Un cost apropiat il gasim la Patria Bank (26,5 de lei), Garanti Bank si Banca Feroviara (ambele cu 27,5 lei), Piraeus Bank (32,4 lei) si ING Bank (33 lei).

Este firesc, de altfel, ca bancile mici, care au o retea de unitati si de bancomate limitata sau nu au deloc, cum este cazul Alior Bank, asadar nu au nici costuri de operare a acestora, sa-si permita sa practice costuri mici si gratuitati pentru conturi si carduri si in acelasi timp sa mizeze pe serviciile bancare online.

Alior Bank spune care are o aplicatie de mobile banking foarte performanta, aflata deja la a patra generatie in Polonia, ceea ce va fi un avantaj pentru banca si in Romania. Serviciul de internet banking inca nu este functional, urmand a fi lansat abia in noiembrie.

De altfel, succesul Alior se bazeaza si pe strategia sa de "digital disruptor". (vezi aici detalii)

Un serviciu inovator adus de aplicatia Alior pe piata bancara romaneasca sunt platile NFC (contactless), adica transferurile de bani dintre doi clienti ai bancii prin simpla apropiere a telefoanelor.

Aplicatia de mobile banking a Alior permite si transferurile catre o adresa de e-mail, fara a fi nevoie de contul bancar al destinatarului banilor, serviciu existent si la aplicatia Bancii Transilvania.

Cardurile se emit pe loc in agentiile Telekom

Alior Bank isi va distribui serviciile bancare in Romania in prima faza prin 6 birouri instalate in agentiile Telekom din Bucuresti, care se vor extinde la aproximativ 130 in urmatorul an, in toata tara, precum si prin agenti mobili si curieri care vor duce clientilor cardurile si documentele necesare semnarii contractelor pentru deschiderea conturilor, in urma comenzilor online, facute pe site-ul dedicat (www.telekombanking.ro).

Banca va emite carduri instant in agentiile Telekom, carduri fara numele titularului pe ele, dar care au avantajul ca se pot activa si utiliza pe loc. Cei care vor carduri personalizate cu numele lor le vor primi ulterior prin curier si vor trebui sa achite lunar un comision de administrare de trei lei.

Alior se asteapta sa atraga in urmatorii ani “cateva sute de mii de clienti” in Romania, a spus directorul adjunct al Alior Bank Polonia, Celina Waleskiewicz, in cadrul unei conferinte de presa. Banca-mama din Polonia listata la Bursa, a anuntat investitorii ca se asteapta sa ajunga la 800.000 de clienti in Romania. (vezi aici detalii)

Reprezentanta Alior a mai precizat ca banca poloneza nu este interesata in prezent de achizitia unei banci scoase la vanzare in Romania si se va concentra pe cresterea organica.

Din luna noiembrie, au mai spus reprezentantii Alior, vor fi lansate si ofertele de creditare: credite de consum negarantate, descoperit de cont si achizitia de telefoane mobile in rate.

In privinta serviciilor bancare exclusiv online, precum deschiderea de conturi si acordarea de credite, pe care Alior le practica in Polonia deja de peste 5 ani, in Romania mai au de asteptat ceva timp, intrucat “piata este abia la inceput”. Totusi, Alior este pregatita sa ofere si la noi aceste servicii, dupa modelul din Polonia.

Comisioane mici pentru platile in euro

Un alt avantaj al noii oferte Alior, spune banca, este platforma de schimb valutar online, prin intermediul careia “clientii beneficiaza de un curs de schimb valutar avantajos, pentru zece valute, actualizat in timp real." Reprezentantii bancii spun ca este vorba de un serviciu inovator pe piata bancara din Romania.

Banca are comisioane reduse pentru transferurile in euro. Astfel, comisionul pentru o plata in euro este de doar 5 lei, comparativ cu zeci de euro la alte banci. De exemplu, la BCR, o plata in euro costa minim 10 euro sau 0,1% din suma platita.

Alior aplica insa comision redus doar in cazul platilor in euro. Pentru platile in alte valute, comisionul este 30 de lei, care ramane insa mai mic decat cei 10 euro in cazul BCR.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu