ABC-ul pensiilor private

O pensie de la stat nu mai este suficienta pentru mentinerea nivelului de trai, de aceea incheierea unei pensii private a devenit necesara. Pe langa pensia privata facultativa, din 2007, sistemul are o noua componenta: pensia privata obligatorie.

In „Brosura cu toate pensiile posibile”, lansata de ING, pensia privata obligatorie este „pensia pentru care nu dai nimic in plus”.

Pana anul trecut, 9,5% din salariul brut mergea la Sistemul de Pensii de Stat. Din cauza cresterii numarului de pensionari, in paralel cu scaderea numarului celor care muncesc, Statul nu mai poate fi sigur ca poate asigura o pensie buna, daca aplica mecanismul actual, motiv pentru care a cedat 2% fondurilor de pensii private. Asa a aparut pensia privata obligatorie.

Comparativ cu banii care merg la pensia de Stat, cei de la pensia obligatorie se strang intr-un cont si ii vei primi la varsta pensionarii.

In caz de invaliditate, primesti banii din cont, iar in caz de deces, banii nu se pierd, ci ajung la mostenitorii tai.

Salariatii nu vor plati nimic in plus pentru o pensie privata obligatorie, ci doar vor alege compania care sa le administreze cei 2% din contributiile care se retin din salariu pentru pensia de stat.

Salariatii cu varsta de maxim 35 de ani au obligatia sa adere la un fond de pensii private obligatorii (pilonul II). In primele patru luni de la angajare, salariatul trebuie sa aleaga un fond de pensii; in caz contrar, va fi repartizat aleatoriu. Cei cu varsta intre 35 si 45 de ani pot contribui optional la o astfel de pensie, iar cei ce depasesc 45 de ani pot contribui la un fond de pensii private facultative.

Pensia privata facultativa „este pentru cei care nu-si permit o pensie mica”, se arata in brosura ING.

Acest sistem a intrat in vigoare de la 1 mai 2007 si se adreseaza persoanelor de pana la 52 de ani si sase luni. Prin intermediul acestei pensii, o persoana poate contribui cu cel mult 15% din venitul brut si poate beneficia de pensie la implinirea a 60 de ani.

Spre deosebire de pensia privata obligatorie, optiunea pentru un fond privat de pensie implica un cost suplimentar. Aderarea la acest sistem de pensii ofera clientului posibilitatea de a contribui lunar la fondurile pensiei pentru a avea venituri mai mari la varsta pensionarii.
Cum functioneaza un fond de pensii facultative?
Contributiile individuale ale participantilor sunt virate in contul fondului, urmand a fi, apoi, investite, in functie de disponibilitatea fiecarui participant la asumarea riscului. Fiecarul participant i se va deschide un cont in care ii sunt virate atat sumele proprii, cat si sumele rezultate in urma investirii contributiei lunare. Banii acumulati pot fi retrasi la varsta pensionarii.

In ce investesc fondurile de pensii facultative?

Fondurile de pensii private ofera clientilor posibilitatea de a alege intre fonduri cu risc mediu (ceea ce presupune o strategie investitionala echilibrata) si fonduri cu risc ridicat (investitia se relizeaza pe termen lung).

In general, fondurile de pensii investesc in:

instrumente ale pietei monetare – investitii pe termen scurt (de regula pana in 12 luni); printre acestea se pot enumera certificatele de depozit, bilete de trezorerie, depozite bancare, etc.
instrumente cu venit fix - instrumente financiare emise pe un termen fix (de regula mai mare de un an de zile); printre acestea se pot enumera obligatiuni guvernamentale, obligatiuni municipale, obligatiuni corporatiste, etc.
instrumente financiare pe baza de actiuni - reprezinta instrumente care au la baza titluri de participare la capitalul unei societati.



Alina Vasile

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu