Ghiseul Bancar

Mugur Isarescu si-a facut credit ipotecar la Volksbank

In primavara acestui an, imediat dupa integrarea in Uniunea Europeana, s-a creat o adevarata isterie pe piata imobiliara, cauzata de faptul ca strainii vor veni cu mic cu mare in tara ca sa cumpere terenuri si case, profitand de preturile mici. Drept urmare, valoarea imobilelor a inceput s-o ia razna, mai ales in anumite zone privilegiate, din centrul si nordul Capitalei, iar lumea incepea sa vorbeasca despre un bubble imobiliar, cu preturi speculative.

Insusi guvernatorul Isarescu a declarat ca cel putin in nordul Bucurestiului este clar un assets bubble (bula speculativa). “Nu trebuie o analiza pentru a vedea ca pretul pamanturilor si al caselor este mult exagerat”, spunea Isarescu in luna mai. La scurt timp insa, presa a descoperit motivul supararii guvernatorului. Acesta tocmai cumparase un apartament dintr-un nou cartier rezidential ce se construieste in Baneasa, se pare un apartament tip penthouse in valoare de peste 200.000 de euro, dupa cum rezulta acum din declaratia de avere a guvernatorului, publicata zilele trecute.

De ce a cumparat atunci Isarescu un apartament al carui pret este considerat supraevaluat? Am aflat in toamna acestui an, cand guvernatorul si-a facut un fel de mea culpa, in cadrul unei prelegeri sustinute la Teatrul National. El a precizat atunci ca si-a asumat acest risc de dragul asigurarii unui viitor fiului sau, in prezent student, beneficiarul respectivului apartament. Baiatul guvernatorului a mai primit de la tatal lui si o limuzina de lux, un BMW de aproape 50.000 de euro, luat in leasing de la BCR Leasing, in 2005.

Si atunci presa a dezvaluit ca Isarescu a preferat un leasing in valuta, in timp ce guvernatorul sfatuia populatia sa se imprumute in lei, pentru a evita riscul valutar. Primul finantist al tarii si-a motivat la acea vreme decizia prin aceea ca firma de leasing nu avea in oferta si finantari in moneda nationala. Guvernatorul a scapat insa de aceasta problema si a achitat in avans masina, anul trecut. Cu ce bani, nu se stie, pentru ca din declaratia sa de avere rezulta ca nu a umblat la conturile din banca, in valoare de aproximativ 70.000 de euro si nici nu a vandut vreo proprietate.

Din aceeasi declaratie de avere a guvernatorului Isarescu rezulta ca acesta a apelat, pentru cumpararea apartamentului destinat fiului sau, la un credit ipotecar pe 10 ani de la Volksbank. Valoarea ramasa de achitat din respectivul credit este echivalentul a aproximativ 200.000 de euro, adica valoarea locuintei cumparate, de unde rezulta ca Isarescu a achitat deja, sub forma de avans, contravaloarea dobanzilor si taxelor percepute de banca.

In afara de aceasta investitie imobiliara in interesiul fiului sau, avererea guvernatorului nu a sporit foarte mult fata de anul trecut: conturile din banci au ramas la aceleasi valori iar salariul de la BNR nu a mai crescut. Este vorba de aproximativ 7.000 de euro pe luna, la cursul de schimb actual, mai precis 297.722 lei pe an, la care se adauga veniturile de la Academia Romana si de la Academia de Studii Economice, in valoare de peste 17.000 de lei pe an. O modificare se poate observa in privinta capitalului firmei, denumita Mar SRL, detinuta impreuna cu sotia, care s-a majorat de la 1.000 la 231.000 de lei.

De unde rezulta ca Isarescu incepe sa devina un producator de vinuri tot mai important, soiul Cramposia de Dragasi devenind deja o marca. Isarescu mai are trei masini, o barca cu motor, doua case in Dragasani, o casa si un teren in Gruiu de Ilfov si inca un apartament in Bucuresti, in afara de cel cumparat pentru fiul lui.