Ghiseul Bancar

Politica bancara retrograda a BNR

Restrictii ce par a fi mai degraba a unor finantisti cu mintea retrograda decat a unor vizionari.

Este vorba, in special, de tratarea intr-o singura oala a creditului de consum, inclusiv a celui doar cu buletinul, cu cel al creditului ipotecar.

In privinta creditului de consum si a celui fara buletin din magazine, in buna parte vinovat de cresterea preturilor, escaladarea importurilor si a deficitului comercial, BNR-ului i-au trebuit ani buni ca sa emita o norma prin care sa reglementeze aceasta piata.

In schimb, banca centrala a avut grija sa emita o lege speciala si norme draconice in privinta creditului ipotecar, pe care cu greu l-ai putea face responsabil de cresterea inflatiei sau a deficitului comercial.

Pentru ca este vorba, in mare parte, de credite destinate cumpararii unor locuinte, case sau apartamente, asadar bani investiti pe termen lung in proprietati a caror valoare creste constant, la randul ei.

Apoi este vorba si de o investitie indirecta in economia romaneasca. In perceptia ingusta a celor din BNR, stimularea creditului ipotecar duce doar la cresterea preturilor pe piata imobiliara fara a lua in considerare dezvoltarea sectorului constructiilor si celor adiacente si implicit a locurilor de munca.

Daca nu exista credite ipotecare, nu exista nici cerere de locuinte, chiar daca nevoile sunt foarte mari. Iar daca nu exista cerere, nu va fi nici oferta, fireste.

Apoi, creditele ipotecare nu prezinta aproape nici un risc, daca ne gandim ca respectivele locuinte sunt ipotecare si au asigurare atat imobiliara cat si de viata pentru cel creditat.

Fireste, un credit imobiliar presupune sume mari de bani si, in consecinta salarii si alte venituri pe masura, asadar nu oricine isi permite inca un astfel de credit. Dar tot mai multi romani, dupa cum vedem, se gandesc la acest lucru, pentru ca standardele de viata cresc.

Numai cei din cladirea BNR-ului par a fi intr-un glob de sticla izolati de realitatile de pe strada.

Bancile acorda de mult tot mai putine credite ipotecare si tot mai multe credite de consum, dar destinate investitiilor imobiliare. Creditele cu ipoteca tind sa ajunga din urma, daca nu cumva le-au intrecut, pe cele ipotecare.

La creditele cu ipoteca n-ai nevoie de avans de 25% cum au avut grija ½inteleptii½ din BNR sa decreteze de ani buni, creditul poate fi mai mare pentru ca rata poate fi de maxim 30% din venituri, nu 35% ca la creditul ipotecar. In plus, poti lua acum credite de consum cu ipoteca pe perioade chiar si de 30 de ani, asadar mai mare decat in cazul unor credite ipotecare.

Nu mai este cazul sa devenim patetici si sa invocam politici sociale precum sprijinirea tinerilor sau economice precum obligatiunile ipotecare.

½Batranii½ din BNR ne vegheaza atent, ca nu cumva sa incalcam vreo norma sau reglementare care sa duca cumva la cresterea inflatiei sau deficitului comercial.

Vasile Coman