Ghiseul Bancar

Cum se fac fraudele online cu investitii in actiuni si criptomonede

De la începutul anului 2023 și până în prezent, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita-Serviciul de Investigații Criminale au fost înregistrate de la începutul anului și până în prezent au fost înregistrate mai multe sesizări ale persoanelor ce au accesat platforme de investiții, conform unui comunicat de presa, in care se adauga:

Prejudiciile variază de la 1.017,00 RON până la 176.516,00 RON, de regulă acestea sunt peste 10.000 RON.

De asemenea, la nivelul altor structuri se află în lucru dosare penale în care se efectuează cercetări, ca urmare a  sesizării unor persoane din județul Harghita, care au fost înșelate pe platforme de trading, prejudiciul cauzat fiind cuprins între 20.000 lei și 800.000 lei.

Victimele sunt înșelate prin reclame plasate pe rețeaua de socializare Facebook în care se promit câștiguri fabuloase în perioade scurte de timp. În urma accesării reclamei în cauză victima este redirecționată pe o altă pagină de internet unde se înregistrează de regulă cu numele, numărul de telefon și adresa de e-mail. După înregistrare aceasta este contactată prin intermediul WhatsApp de către persoane necunoscute, care pretind a fi reprezentanți ai unei platforme de investiții, iar în urma discuțiilor purtate conving victimele să investească diferite sume de bani, promițându-le câștiguri de 20-25% pe săptămână. De regulă așa-zisele investiții constau în cumpararea de acțiuni la firme cunoscute(Tesla, Amazon, Romgaz, Hidroelectrica, etc) sau criptomonede.

Mai mult de atât, pentru a le câștiga încrederea persoanelor vătămate, la început brokerii virau sume mici de bani cu titlu de câștiguri din investiții. Ulterior persoanele vătămate au fost determinate prin manopere dolosive  să  instaleze pe telefoanele lor personale aplicații de tip AnyDesk sau TeamViewer, prin care așa-zișii brokeri manipulau tranzacțiile pentru a face persoanele vătămate, în calitate de investitori, să creadă că fac profit. Instalând aceste aplicații persoanele vătămate cedează accesul la datele din telefoanele, tabletele sau chiar din laptopul acestor persoane, astfel presupușii brokeri au posibilitatea să efectueze orice tranzacție de pe contul bancar al persoanei vătămate. În marea majoritate a cazurilor toate fondurile din conturile persoanelor vătămate sunt transferate și furate de către presupușii brokeri.

 În momentul în care persoanele vătămate solicitau restituirea investițiilor, brokerii au început să tergiverseze operațiunea, să inventeze tot felul de motive de natură financiară pentru a nu vira banii, solicitând sume suplimentare sub formă de comisioane și diferite taxe (de conversie, de transfer)       

Pentru a nu fi înșelați atunci când investiți sume de bani cu ajutorul platformelor de trading și pentru a preîntâmpina situații neplăcute, în urma cărora să vă pierdeți banii, noi vă recomandăm:

-Nu accesați link-urile de pe platformele de socializare, care pomit câștiguri mari de bani într-un termen foarte scurt de timp;

-Nu comunicați și nu întrețineți o relaționare cu „reprezentanții” acestor platforme care se prezintă „analiști financiari”, indiferent de insistența lor (nenumărate telefoane) și presiunile pe care le fac asupra dumneavoastră să investiți;

-Informați-vă despre platforma de tranzacționare înainte de a porni asemenea investiție. O simplă accesare a motoarelor de căutare vă va ajuta să faceți diferența între o companie/ platformă reală și una fictivă și veți găsi relatări ale victimelor înșelăciunilor.

-Accesați site-ul unei autorități financiare cunoscute și verificați dacă brokerul este înregistrat și autorizat. Exemple de asttfel de organizații includ Comisia Națională a Piețelor Financiare (C.N.P.F.) sau Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.).

-Verificați listele negre sau avertismetele emise de autoritățile financiare pentru a evita site-urile și brokerii cu probleme. Multe organizații reglementatoare au astfel de liste disponibile pe site-urile lor.

- Primul semnal de alarmă care trebuie să vă dea de gândit este momentul în care aceștia vă vor cere să instaleze aplicații de control de la distanță, pe device-urile dumneavoastră, sub pretextul că îi ajută la tranzacții, respectiv aplicațiile AnyDesk și TeamViewer.  Instalarea acestor aplicații le va oferi persoanelor necunoscute acces la toate datele existente în dispozitiv ( telefon, laptop, calculator, tabletă), inclusiv date bancare; Dacă sunteți în faza de colaborarea cu presupușii consultanți  și ați instalat aceste aplicații, încetați imediat colaborarea cu ei și dezactivați-le din telefon, tabletă laptop.

- Nu transmiteți date personale, date despre conturile bancare, coduri de acces primite de la bancă de tip SMS/notificare în aplicația bancară, copii ale documentelor personale, carduri bancare sau orice alte acte;

-Să nu vă încredeți în câștigurile promise ( de exemplu: 20% pe zi, 15% pe săptămână), întrucât ele sunt doar un mijloc prin care persoanele vătămate sunt atrase să investească, aceste marje de câștig fiind aproape imposibile. Brokerii legitimi nu vă presează și nu vă fac promisiuni nerealiste de profit. 

-Chiar dacă „analiștii financiari” vă prezintă interfețe ale „contului” dumneavoastră unde vă sunt ilustrate „câștigurile”, acestea sunt false, menite doar să vă inducă și menține în eroare pentru a vă păcăli să investiți în continuare. Întreaga schemă va ieși la iveală în momentul când doriți să retrageți acele „profituri”, astfel o să constatați în acel moment că trebuie să le virați din nou sume de bani pentru comisioane, taxe de retragere, penalizări, etc. ajungând într-un final doar să-i alimentați cu bani, fără, bineînțeles a putea retrage vreo sumă.

- Oricât de insistenți ar fi acești „consultanți” (și sunt foarte perseverenți în a-și promova falsele posibilități de câștig, prezentând totul într-o lumină favorabilă) eventualele persoane care doresc să investească să nu dea curs convorbirilor în aplicații ca WhatsApp, Telegram, Messenger etc. deoarece în proporție de 100% în spatele acestor conversații sunt infractorii. Nici o societate de investiții legală nu discută cu eventualii investitori prin WhatsApp sau Messenger.

-Familiarizați-vă cu riscurile implicate în tranzacționare și investiții. Nu investiți în ceea ce nu întelegeți și mai mult decât vă permiteți să pierdeți.

Pentru a nu fi înșelați atunci când efectuați acte de comerț în mediul online și pentru a preîntâmpina situații neplăcute, noi vă recomandăm:

- acordați o atenție sporită  la site-urile fictive: de obicei nu au multe date de contact, multe site-uri false au doar o adresă de e-mail, iar informațiile de pe site conțin multe greșeli gramaticale. Cei care vând produse pe astfel de site-uri cer banii în avans. În acest caz, deși se face plata, produsele nu mai ajung la cumpărător. Așadar, e recomandat a se face cumpărături online cu plata ramburs.

- întotdeauna să verificați site-ul de pe care cumpărați, să faceți cumpărături de pe site-uri pe care le cunoașteți, să verificați recenziile și mereu să păstrați dovada plăților.

 - nu transmiteți niciodată prin telefon sau laptop persoanelor necunoscute și site-urilor ce nu prezintă incredere, informații despre datele bancare (conturi bancare, carduri bancare) sau cele de identitate.

- citiți recenzii de la alți cumpărători pentru produsele și magazinele/ persoanele fizice pe care le luați în considerare. Experiențele anterioare ale altor clienți vă pot oferi o idee despre calitatea produselor și serviciile comerciantului.

 -Pentru a fi aduse încă odată la cunoștința populației vă facem cunoscute   platformele folosite de infractori până în prezent, cu mențiunea că acestea sunt în dinamică, unele dintre ele nemaifiind de actualitate, cu mențiunea că în viitorul apropiat pot apărea altele:  http://certainvest.io/ ; http://clair.capital ; https://clairtrade.pro/ ; https://merricksinvest.cc;https://my.wizzcapital.net;https://genoxinvest.cc; https://giscapital.co ; https://giscapital.word ; https://g-c.trade ; https://ltrust.trade/; https://trustlion.pro; https://trade-union.pro/; https://importcapital.co/; https://influxfinance.pro; https://meteortrade.co; http://meteortrade.pro ; https://ufinacapital.ro  https://foruscapital.io .