Ghiseul Bancar

Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale?

topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la credite

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale in lei sunt Banca Transilvania, Garanti BBVA si CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro.

 

Topul a luat in calcul dobanzile standard la credite, fara alte reduceri, precum cele conditionate de incasarea salariului intr-un cont al bancii sau accesarea unui alt produs la pachet.

 

In cazul bancilor (tot mai multe) cu dobanzi minime si maxime, a fost facuta media aritmetica a acestora.

 

Clasamentul s-a facut in ordinea crescatoare a Dobanzii Anuale Afective (DAE), indicator al costului total al unui imprumut, care include nu doar dobanda, ci si comisioanele, precum cel de acordare a creditului.

 

Cea mai mica DAE este la creditul de nevoi personale de la Banca Transilvania: 13,45%, calculat pentru un credit de 25.000 de lei pe 5 ani, conform Calculatordecredite.ro.

 

Dobanda este variabila, calculata in functie de valoarea IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), la care se adauga marja fixa a bancii, de 6,75%.

 

Rata lunara (egala) la acest credit este 564 de lei, iar suma totala de plata la finalul celor 5 ani - 33.892 de lei.

 

Creditele acordate de Garanti BBVA si CEC Bank au costuri apropiate, cu rate lunare egale de 560-570 de lei.

 

In contrast, bancile cu cele mai scumpe credite sunt, in ordine, Unicredit, cu o DAE de aproape 24%, cu 10 puncte mai mare decat cea a Bancii Transilvania, urmata de Patria Bank (DAE de aproape 23%) si BCR, cu DAE de 20%.

 

Media DAE a celor 21 de credite acordate de un numar de 13 banci este 17,39% pe an.