Ghiseul Bancar

Cum se face rambursarea anticipata a unui credit?

Cum se face rambursarea anticipata a unui credit? Care sunt conditiile si variantele in care poti plati in avans sume de bani, avand ca efect scaderea costului totl al unui imprumut?

Informatiile prezentate de CEC Bank:

Când alegi să rambursezi anticipat un credit?

Dacă ratele dobânzilor sunt în creștere sau dacă tocmai ți-a crescut salariul – sunt doar o parte dintre situațiile în care poți lua în calcul rambursarea totală sau parțială a unui credit înainte de scadență.

Situații în care poți lua în calcul rambursarea anticipată

Pe scurt, plata anticipată a unui credit poate fi luată în calcul atunci când situația ta financiară este mai bună decât în momentul în care ai luat creditul sau/ și atunci când există semne clare că respectiva situație financiară, bună în prezent, ar urma să fie afectată pe viitor de anumite schimbări. 

Cele mai întâlnite exemple de acest fel sunt următoarele:

  • Mărirea salariului tău sau al unui membru al familiei tale
  • Dobânzi în creștere, care, de asemenea, afectează pe viitor capacitatea de rambursare
  • Creșterea numărului de membri ai familiei poate duce la opțiunea schimbării locuinței cu una mai spațioasă și, eventual, stingerea creditului ipotecar înainte de scadență, în vederea accesării altui credit.

Cum se procedează?

Simplu, printr-o cerere. Cererea de rambursare anticipată este o cerere scrisă pe care o poți adresa băncii oricând în cadrul duratei de creditare, prin care soliciți rambursarea parțială sau totală a sumelor datorate băncii înainte de scadența acestora. 

Condiții

Rambursarea anticipată se poate face cu condiția să nu existe creanțe neachitate la scadență, nici la creditul respectiv și nici la celelalte credite în derulare, pe care ți le-a acordat Banca.

Rambursarea anticipată nu este condiționată însă de plata unei sume minime sau de un anumit număr de rate.

Variante de rambursare anticipată parțială

În cazul rambursării anticipate parțiale, ai dreptul să alegi între:

  • menținerea valorii ratei lunare și diminuarea perioadei de creditare inițiale;
  • diminuarea valorii ratei lunare și menținerea perioadei de creditare inițiale;
  • diminuarea valorii ratei lunare și diminuarea perioadei de creditare inițiale.

În cazul în care cu operațiunea de rambursare anticipată vrei și majorarea valorii lunare de plată, banca va reanaliza veniturile, pentru a se asigura că te încadrezi în gradul de îndatorare.

Comisioane

În cazul CEC Bank, doar pentru două tipuri de credite există comisioane de rambursare anticipată: pentru creditul de nevoi personale cu dobândă fixă și pentru creditul de refinanțare nevoi personale cu dobândă fixă. În aceste două cazuri, comisionul de rambursare anticipată este: 1% dacă durata rămasă de rambursare depășește 1 an sau 0,5% dacă durata rămasă de rambursare este sub 12 luni.

Exemplu

Să presupunem că ai la CEC Bank un credit de nevoi personale de 50 000 de lei, pe cinci ani, cu dobândă fixă, la care mai ai sold de circa 40.000 de lei și vrei să faci rambursare anticipată de 20 000 de lei. Calculul arată că, la un sold de 39 962 lei, ai plătit timp de 14 luni câte 1107,78 lei. Decizi să faci o rambursare anticipată parțială, de circa 20 000 de lei.

La CEC Bank ai 3 variante. Alege varianta care te avantajează:

 

Plata lunară

Perioada rămasă de plată 

Reducerea ratei cu menținerea perioadei de plată

555 lei

46 luni (neschimbată)

Reducerea perioadei de plată cu menținere rată

1 072 lei

21 luni

Reducerea ratei și a perioadei

786 lei

30 luni

 

Pentru celelalte credite, chiar și pentru cele de nevoi personale cu asigurare sau la cele de nevoi personale cu ipotecă, comisionul de rambursare anticipată este zero.