Ghiseul Bancar

Care banci au cele mai mici dobanzi fixe la creditele ipotecare?

In topul bancilor cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-7 ani la un credit imobiliar/ipotecar, pentru cumpararea sau construirea unei locuinte, se gasesc BRD, ING, BT si First Bank, conform clasamentului realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din site-ul de specialitate, Calculatordecredite.ro.

Topul a luat in calcul doar dobanzile standard, nu cele valabile in anumite conditii, precum incasarea salariului in contul bancii sau semnarea unei asigurari de viata.

Cea mai mica dobanda fixa la un credit pentru casa se afla la First Bank: 7,08%, pe o perioada de 5 ani. Ulterior, dobanda este variabila, formata din marja fixa a bancii, de 3,45%, plus indicele IRCC, in prezent 4,06%, in total 7,51%. Dobanda variabila este mai mare decat la alte banci, astfel ca First Bank este doar pe locul 4 in top, din aceasta cauza.

Primul loc, cu cea mai mica DAE (Dobanda Anuala Efectiva), este detinut de BRD, cu creditul imobiliar cu dobanda fixa pe 3 ani, de 7,19%, ulterior dobanda variabila fiind 7,49%.

Al doilea cel mai ieftin credit ipotecar cu dobanda mixta (fixa si variabila) este al ING: dobanda fixa de 7,89%, fixa timp de 7 ani, urmata de o dobanda variabila de 6,85%, a doua cea mai mica din top, dupa ce a CEC Bank, cu 6,56%.

CEC Bank are cea mai mica dobanda variabila (marja fixa de 2,5% plus IRCC), insa dobanda fixa pe 5 ani este mult mai mare: 10%, astfel ca banca este abia pe locul 10 in topul bancilor.

Podiumul celor mai ieftine credite ipotecare cu dobanda fixa in prima perioada este incheiat de BT (Banca Transilvania), cu 7,9% in primii 5 ani, ulterior 7,41%.

O singura banca, BRD, are un credit cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare, de 10,14% pe an.

OTP Bank are cele mai mari dobanzi la un credit ipotecar: 10,39%, aceeasi valoare fiind valabila atat pentru dobanda fixa pe 5 ani, cat si ulterior, variabila, din cauza unei marje fixe ridicate, de 5,93%, la care se adauga IRCC.

DAE medie a celor 12 credite din oferta celor 9 banci romanesti care ofera astfel de credite ipotecare cu dobanda fixa este 8,81% pe an. Comparativ, in luna iunie, DAE medie era 7,02%, pentru aceleasi tipuri de credite.

De atunci, Unicredit a renuntat la creditul imobiliar cu dobanda fixa in primii cinci ani, in oferta din prezent fiind doar creditul cu dobanda variabila.

Garanti BBVA, in schimb, a introdus in oferta creditul cu dobanda fixa in primii 5 ani, disponibil insa doar pentru cei care-i incaseaza salariul intr-un cont al bancii.

Si Patria Bank acorda creditul cu dobanda fixa in primii cinci ani doar celor care-si incaseaza venitul intr-un cont al bancii.