Ghiseul Bancar

Se poate schimba dobanda ROBOR cu IRCC, la creditele Prima Casa?

"Buna seara!

Sunt un „beneficiar” al unui credit „prima casa” obtinut in anul 2018., formula de calcul cu rob 3m. Se poate obtine trecerea la
calculul pe baza de ircc?

Din ce am citit in cadrul oug 11/2019 prevederile oug s-ar putea aplica si pt creditele aflate in derulare, nu am vazut nicio exceptie de tipul creditelor cu garantie guvernamentala. precizez ca creditula fost acordat de catre CEC Bank.

De asemenea, ca o remarca, la creditele actuale prima casa este luat in calcul ircc la calaculul dobanzii si este cumva nefiresc ca pentru acelasi program”social” prima casa sa fie modalitate diferita de calcul.
Va multumesc pentru raspuns!", intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Da, se poate face trecerea de la dobanda ROBOR la IRCC pentru orice tip de credit, inclusiv pentru creditele Prima Casa.

Legea prin care s-a introdus indicele IRCC (OUG 19/2019) prevede, la articolul 11 (XI), aliniatul (2), ca acest indice se poate aplica si creditelor mai vechi in derulare, cu indicele ROBOR, la cererile consumatorilor, cu acordul partilor, printr-un act aditional la contractul de credit.

Iata prevederile OUG 19/2019:

Articolul XI

(1) Prevederile art. II și III (privind introducerea IRCC n.r.) intră în vigoare la data de 2 mai 2019 și se aplică creditelor acordate consumatorilor după această dată, precum și refinanțării creditelor acordate consumatorilor aflate în derulare la această dată.

(2) Prevederile art. II și III se pot aplica și contractelor aflate în derulare la data prevăzută la alin. (1) cu acordul părților formalizat prin act adițional la contractul de credit.

(3) La cererile formulate de consumatori pentru refinanțarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituțiile bancare răspund în termen de maximum 60 de zile de la data solicitării formulate de aceștia.

Vezi aici OUG 19/2019

Asadar, trecerea de la ROBOR la IRCC se poate face printr-o cerere adresata bancii privind modificarea printr-un act aditional a contractului, in vederea trecerii de la ROBOR la IRCC.

Banca trebuie sa raspunda la cerere intr-un termen de maxim 60 de zile.

In prezent, nivelul ROBOR este 4,70%, in timp ce IRCC este doar 1,86%, deci o diferenta semnificativa, de aproape 3 puncte procentuale, care poate insemna foarte mult la rata lunara a unui credit Prima Casa.

De exemplu, la un credit de 36.000 de euro (180.000 de lei), cu o dobanda (DAE) de 5,5%, rata lunara este in jurul a 1.100 de lei, in timp ce rata la o dobanda cu 3 puncte mai mare (8,5%), rata este mai mare cu 300 de lei, respectiv 1.400 de lei, conform www.Calculatordecredite.ro.

Vezi aici raspunsul integral

Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici  si te ajutam!