Ghiseul Bancar

Pot renunta la creditul Hora Credit? Au dobanzi inadmisibil de mari: 62.000%

"Unde pot face o sesizare pentru Hora credit? Am luat un credit de 3000 de lei și ei bagă dobânda peste mare. Este inadmisibil să aibe dobânzi mari!", se plange un cititor.

Raspuns ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Intr-adevar, HoraCredit.ro are o dobanda foarte mare pentru imprumuturi, mai exact 2% pe zi.

Astfel, Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, care include atat dobanda cat si comisioanele, se ridica la 62% (vezi foto), comparativ cu o DAE in jurul a 10% la un credit bancar normal.

Ceea ce inseamna ca dobanda la o linie de credit Hora Credit este de 7.000 de ori mai mare decat dobanda unui credit bancar.

De aceea, sfatul meu este sa renuntati la acest credit de la Hora Credit.

Conform legii (OUG 50/2010), aveti dreptul sa renuntati la credit, intr-un termen de 14 zile, fara sa dati explicatii si fara costuri, chiar daca ati semnat contractul.

Iata prevederile din OUG 50/2010 privind Dreptul de retragere:

Dreptul de retragere

Art. 58. – (1) Consumatorul are la dispoziție un termen de 14 zile calendaristice în care se poate retrage din contractul de credit fără a invoca motive.

(2) Termenul de retragere începe să curgă de la una din următoarele date:
a) data încheierii contractului de credit;
b) data la care consumatorului îi sunt aduse la cunoștință clauzele, condițiile contractuale și informațiile potrivit prevederilor art. 33 – 49, în cazul în care ziua respectivă este ulterioară celei la care se face referire la lit. a).

Art. 59. – (1) În cazul în care consumatorul își exercită dreptul de retragere, acesta are următoarele obligații:

a) de a-l notifica pe creditor pe baza informațiilor oferite de acesta potrivit prevederilor art. 46 alin. (1) lit. q), pentru ca exercitarea acestui drept să își producă efectele înainte de expirarea termenului de retragere;

b) de a-i plăti creditorului creditul sau partea de credit trasă și dobânda aferentă de la data la care creditul sau partea respectivă din credit a fost trasă până la data la care creditul sau partea respectivă din credit a fost rambursată; dobânda se calculează pe baza ratei dobânzii convenite.

(2) Notificarea prevăzută la alin. (1) lit. a):
a) se face pe hârtie sau pe alt suport durabil aflat la îndemâna creditorului și accesibil acestuia;
b) este transmisă prin mijloace admise legal, care asigură transmiterea textului actului și confirmarea primirii acestuia;
c) este expediată înainte de expirarea termenului.

(3) Exercitarea dreptului de retragere își produce efectul de la data expedierii notificării de către consumator.

(4) Achitarea către creditor a creditului sau a părții de credit trasă și a dobânzii potrivit prevederilor alin. (1) lit. b) se efectuează fără nicio întârziere nejustificată și nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la expedierea notificării de retragere către creditor.

Art. 60. – Creditorul nu este îndreptățit la nicio altă compensație din partea consumatorului în cazul retragerii, cu excepția compensației pentru orice taxe nerambursabile plătite de către creditor administrației publice.

Vezi aici prevederile OUG 50 din 2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Asadar, va sfatuiesc sa trimiteti o reclamatie la Hora Credit, prin email la adresa: info@horacredit.ro sau la telefoanele +40 318 10 10 72 și +40 318 18 18 18, in care sa le cereti sa va anuleze contractul de credit.

Vezi aici raspunsul integral

Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici  si te ajutam!