Ghiseul Bancar

Banca are dreptul sa-mi faca operatii pe cont fara acordul meu?

„Am conturi deschise la Raiffeisen in lei unde se vireaza si salariu si in euro. Pe contul de lei am o descoperire de cont pentru care platesc o dobanda lunara de nerambursare.

Datorita faptului ca nu am avut bani in contul de lei banca a luat din contul de euro (a facut schimb de moneda si a transferat in contul de lei de unde a incasat dobanda ce trebuia achitata).

Au dreptul sa faca acest lucru? Au dreptul sa- mi faca operatii pe cont fara acordul meu?

Vreau sa-i reclam, deoarece consider ca este o practica abuziva. Unde ma pot adresa?” intreaba un cititor.

Raspuns ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Am transmis la Raiffeisen Bank intrebarea dumneavoastra, iar raspunsul bancii este urmatorul:

„In astfel de situatii, in care o suma datorata bancii nu este achitata la scadenta, clientul a autorizat banca prin Conditiile generale de derulare operatiuni persoane fizice – incheiate intre client si banca, ca banca sa poata sa utilizeze dreptul de compensare, astfel cum este reglementat la art 3.5:

"3.5. Dreptul de compensare

3.5.1. Clientul autorizeaza Banca, prin prezenta, sa compenseze in orice moment orice suma datorata Bancii cu fondurile disponibile in orice Cont curent, de economii si/sau de depozit la termen, indiferent de valuta in care sunt disponibile si/sau indiferent de scadenta depozitului, fara a fi necesar in acest sens un alt acord prealabil al Clientului.

3.5.2. In cazul in care compensarea sumelor datorate va necesita schimbarea unei anumite monede in alta, o astfel de schimbare se va efectua la cursul de schimb valutar in cont practicat de Banca la acea data, in acest scop Banca fiind mandatata pentru orice operatiune de schimb valutar care va fi necesara.

3.5.3. În situatia în care în Conturile Clientului nu exista disponibil suficient pentru acoperirea oricaror sume datorate Bancii, Banca este autorizata sa debiteze oricare dintre Conturile Clientului, chiar daca prin aceasta s-ar genera descoperit de cont neautorizat in conditiile sectiunii 3.4. ”Descoperit de cont neautorizat acordat de Banca.

3.5.4. Clientul va fi instiintat de catre Banca dupa efectuarea compensarii prin extrasul de cont.’’

Asadar, conform contractului Raiffeisen Bank, banca are dreptul sa va ia banii din orice cont, fara acordul dumneavoastra, pentru plata unei datorii, chiar si in situatia in care nu aveti bani in cont si s-ar genera descoperit de cont neautorizat.

Daca apreciati ca aceasta este o clauza abuziva in contract, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la banca Raiffeisen Bank in acest sens, dupa care, daca nu sunteti multumita de raspuns, va puteti adresa la Protectia Consumatorilor, pe site-ul ANPC.ro.

Vezi aici articolul integral

Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici  si te ajutam