Ghiseul Bancar

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat ca poate emite si online, nu doar in sucursale, cardurile sale de credit, care au una dintre cele mai mari dobanzi din piata bancara, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul cardurile de credit ale celor mai mari 15 banci romanesti.

Cardul de credit al BCR are o dobanda anuala de 28%, iar Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care arata costul total al creditelor, inclusiv comisioanele, ajunge la 38% pe an, a doua cea mai mare dintre bancile analizate, dupa Credit Europe Bank, cu cardul Avantaj, la care DAE e aproape 39% pe an.

DAE la cardul de credit al BCR este de aproape doua ori mai mare decat cea mai mica dobanda pentru un card de credit, practicata de CEC Bank: 16,71%.

A doua cea mai mica dobanda o gasim la cardul de credit al Libra Internet Bank, iar pe locul trei se afla cardul de credit emis de Idea Bank, shopping card.

DAE medie a celor 18 carduri de credit analizate este 29,07%.

Diferente mari si la comisioane, de la o banca la alta

Nu doar dobanda este ridicata la cardul BCR, ci si comisioanele: 3%, minim 10 lei, pentru retragerile de numerar de pe card, atat la bancomatele BCR, cat si la alte bancomate, cel mai ridicat comision dintre toate bancile.

Exista cinci banci care nu percep comision pentru retragerile de numerar de pe card de la propriile bancomate: First Bank, Banca Romaneasca, ING, BRD si Raiffeisen Bank, in timp ce la restul bancilor acest comision variaza intre 0,2% si 3%.

Pentru retragerile de numerar la alte bancomate, comisioanele pornesc de la 0, in cazul First Bank, Banca Romaneasca si BRD si ajung la 3% la BCR.