Ghiseul Bancar

Pot fi executata silit pentru o datorie la un credit de acum 12 ani?

"Bună seara, am și eu o întrebare. Mama mea a luat un credit în 2004 în franci și din 2008 nu au mai putut plăti creditul. în următorii 2 ani adică pana în 2010 au primit înștiințare de la banca cum ca au de plătit iar azi după 12 ani au primit o înștiințare prin care s-a transmis faptul ca are poprire pe conturi.

Menționez ca creditul a fost luat cu buletinul la acel moment fără a se gira nimic acum întrebarea mea este dacă se poate ajunge la executare silita și dacă ar putea rămâne fără casa din cauza aceasta.

Va rog sa ma ajutați cu un răspuns și eventual sa ma îndrumați cum aș putea sa o ajut în aceasta situație. Mulțumesc mult", a intrebat o cititoare, la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Daca mama dumneavoastra nu a primit pana acum, de-a lungul celor 12 ani, instiintare privind executarea silita prin poprire, atunci ar putea cere, printr-un proces la judecatorie, prescrierea (anularea) datoriei.

Potrivit legii (Codul de procedura civila, art.706) executarea silita nu mai este valabila (se prescrie) daca timp de 3 (trei) ani de la data la care creditul a fost declarat scandent anticipat (de regula dupa 90 de zile de intarzieri) sau cesionat (vandut) unei firme de recuperare creante, banca/IFN-ul nu a initat procedura de executare silita.

Contestatia la executare se poate face intr-un termen de 15 zile de la primirea notificarii privind executarea silta.

O alta solutie ar fi sa ajungeti la o intelegere amiabila cu banca sau firma de recuperare, in vederea stingerii datoriei. (vezi aici raspunsul integral)

Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici  si te ajutam.