Ghiseul Bancar

Raiffeisen Bank isi face publicitate inselatoare la creditul de refinantare

Raiffeisen Bank isi face publicitate inselatoare la creditul de refinantare a altor imprumuturi de nevoi personale de la alte banci, afisand o dobanda care este valabila doar in anumite conditii speciale, dobanda standard fiind mult mai ridicata.

Astfel, intr-o reclama pe Facebook (vezi foto), Raiffeisen spune ca acorda credite de refinantare cu "o dobanda fixa de 8,3%".
Dobanda de 8,3% este valabila insa doar in conditii speciale, si anume: pentru imprumuturi de valori mari, de peste 7.000 de euro, daca cel imprumutat isi incaseaza salariul intr-un cont al bancii si daca aplica online, pe site-ul bancii, nu intr-o sucursala Raiffeisen.

Daca nu sunt indeplinite conditiile de mai sus, dobanda este 12%, deci cu aproape trei puncte mai mare.

Raiffeisen nici macar nu recurge la stratagema "dobanda de la x%" adoptata recent de mai multe banci. (vezi aici detalii)

Costul efectiv al unui imprumut de refinantare la Raiffeisen este insa si mai mare, intrucat banca aplica si comisioane, nu doar dobanda: un comision de analiza a creditului de 200 de lei si un comision lunar de administrare a contului, de 5 lei.

Astfel ca indicele care reflecta costul total al unui credit, Dobanda Anuala Efectiva (DAE), ajunge la creditul de refinantare al Raiffeisen Bank la 13,59%, calculat pentru un credit in valoare de 23.000 de lei (5.000 de euro), pe 5 ani, conform Calculatordecredite.ro.

Asadar dobanda reala al creditului de refinantare al Raiffeisen este 13,59%, care ar trebui sa figureze alaturi de dobanda din reclama bancii, de 8,3%, conform prevederilor legale.

OUG 50 din 2010 privind contractele de credit pentru consumatori prevede ca in orice forma de publicitate, dobanda unui credit, DAE, valoarea totala platibila si orice alte costuri, precum asigurarea, trebuie scrise “în mod clar, concis, vizibil și ușor de citit, în același câmp vizual și cu caractere de aceeași mărime.”

Nu este prima data cand Raiffeisen Bank isi face reclama inselatoare la credite. La finalul anului trecut, banca isi promova creditul de refinantare in acelasi mod, dobanda cu care se lauda atunci fiind 9%. (vezi aici detalii)

Raiffeisen Bank este una dintre bancile cu cele mai mari dobanzi pentru creditele de nevoi personale sau refinantare, conform clasamentului realizat de Bancherul.ro. (vezi aici detalii)